Mansaarella musiikin luvaton lataaminen muuttuu lailliseksi

Kaarlo Räihä
20. tammikuuta, 2009 14:12

Mansaarella elävien ihmisten arki poikkeamaa monella tapaa monien muiden paikkojen normaalista rutiinista. Alhaisen verotuksen lisäksi Mansaarella asuvat ihmiset nauttivat laajakaistoista, sillä saaren laajakaistapeitto on täydet 100 prosenttia.
Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvatonta lataamista tapahtuu täten myös Mansaarella. Paikallinen hallinto on kuitenkin ratkaisemassa ongelman pakottamalla kaikki saarella asuvat ihmiset maksamaan latausmaksua, jonka turvin tekijänoikeudella suojatun musiikin lataaminen on aina sallittua saarella.
Paikallisille asukkaille uudistus ei aseta rajoituksia musiikin lataamisen osalta, joten saarelaiset voivat ladata musiikkia ilman huolia mahdollisista oikeudenkäynneistä. Saarelta kerättävät latausmaksut jaetaan suoraan musiikkiteollisuudelle, mutta toistaiseksi ei ole paljastettu sitä, millä perusteella kerätty summa jaetaan eri levy-yhtiöille ja artisteille.
Isossa-Britanniassa musiikkiteollisuuden etuja puolustavan British Phonographic Instituten (BPI) johtaja Geoff Taylor sanoi, että samaa ideaa voisi hyödyntää myös muissakin maissa. Tällöin maksun keräämisestä huolehtisivat internet-operaattorit, jotka lisäisivät maksun suoraan laajakaistayhteyden kuukausimaksuun. Taylorin uskoo kuitenkin, etteivät kaikki internet-operaattorit haluaisi mukaan kyseiseen toimintaan, jolloin asiaan pitäisi saada jonkinnäköinen lainsäädännöllinen selvyys.
Kaikkia ihmisiä ei myös välttämättä ilahduta maksun pakollisuus, jonka lisäksi musiikkilatausten vapaus haitannee esim. iTunesin tulosta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.