TNO: Tiedostonjakelulla positiivinen vaikutus Hollannin talouteen

Kaarlo Räihä
20. tammikuuta, 2009 0:31

Luvattoman tiedostonjakelun taloudellisista vaikutuksista on vuosien saatossa kiistelty runsaasti ja nyt Hollannissa toimiva tutkimuslaitos TNO on julkaissut asian tiimoilta tehdyn tutkimuksen, jonka mukaan luvattomalla tiedostonjakelulla on positiivinen vaikutus Hollannin talouteen.
Monien muiden maiden tapaan tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton lataaminen on yleistä myös Hollannissa, jossa yli 4,7 miljoonaa kansalaista on ladannut luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia viimeisen 12 kuukauden aikana. Monet hollantilaiset pitävät kyseistä toimintaa hyväksyttävänä, eivätkä he näe toiminnassaan mitään väärää.
TNO:n mukaan lataaminen ja ostaminen eivät ole toisensa poissulkevia vaihtoehtoja, vaan luvatonta lataamista suosivat kuluttajat ostavat tutkimuksen mukaan yhtä paljon musiikkia kuin ne ihmiset, jotka eivät harrasta luvatonta lataamista. Pelien ja DVD-elokuvien kohdalla luvatonta lataamista harrastavat hollantilaiset ostavat enemmän kyseisiä tuotteita kuin lataamista harrastamattomat tahot. Lataajat käyvät myös useammin katsomassa yhtyeiden ja artistien keikkoja ja ostavat muita ihmisiä todennäköisemmin yhtyeisiin ja artisteihin liittyviä tuotteita.
Täten lataajat auttavat maan taloutta käyttämällä tavallista kuluttajaa enemmän rahaa itsensä viihdyttämiseen. Levy-yhtiöitä TNO:n löydökset eivät kuitenkaan lämmitä, koska luvaton lataaminen laskee TNO:n mukaan levyjen myyntiä. Eniten luvattomasta lataamisesta kärsivät TNO:n mukaan tunnetuimmat artistit, kun taas eniten luvattomista latauksista voivat hyötyä hieman tuntemattomammat artistit, jotka voivat saada tiedostonjakelun seurauksena kaipaamaansa huomiota.
TNO:lla ei uskota, että levy-yhtiöt pystyisivät tulevaisuudessa pärjäämään pelkästään fyysisiä levyjä myymällä, vaan levy-yhtiöiden täytyy kehittää uusia liiketoimintamalleja. Musiikkiteollisuuden lisäksi ongelmia on tulevaisuudessa luvassa elokuvateollisuudelle, koska elokuvissa käyminen ja DVD-elokuvien myynti ei näytä enää kasvavan. Hollannissa DVD-elokuvien vuokraamisen suosio on jo lähtenyt laskuun.
Tutkimuksen TNO:lta tilasivat yhteistyössä Hollannin opetusministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö sekä oikeusministeriö. Tutkimusta varten TNO tutki erilaisia tilastotietoja, haastatteli useita lataajia ja järjesti erilaisia kyselyitä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.