Venäjänkielisen Firefoxin oletushakukone vaihtuu

Kaarlo Räihä
11. tammikuuta, 2009 22:38

Firefox-selainta kehittävän Mozilla Corporationin ja hakujätti Googlen suhde sai viime vuonna kovan kolauksen, kun Google julkaisi oman Chrome-selaimen, josta tuli myöhemmin myös Google Pack -ohjelmistopaketin mukana jaettava selain. Aiemmin Google Packin mukana jaettiin Firefoxia.
Googlen tekemä muutos huolestutti monia tahoja, sillä Mozilla Corporationin tuloista suurin osa tulee Firefoxin kautta tehdyistä Google-hauista. Täten monet pelkäsivät, että Firefoxin kehitys hidastuu, koska jatkossa Googlelta ei tulisi Mozillan suuntaan rahaa enää yhtä helposti.
Joulukuussa Mozillan toimitusjohtaja John Lilly kertoi, että yritysten välinen suhde on edelleen hyvä, mutta samalla hän myönsi tilanteen monimutkaistuneen aiempaan nähden.
Nyt yritysten välinen suhde on monimutkaistumassa lisää, kun Mozillan työntekijä Harvey Anderson kertoi blogissa, että Mozilla vaihtaa venäjänkielisissä Firefoxeissa oletushakukoneeksi Yandexin.
Päätöksen takana on venäjänkielisten käyttäjien antama palaute, jonka mukaan Yandexin pitäisi olla oletushakukone Firefoxin venäjänkielisessä jakelussa. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan selaimen 3.1-version julkaisun yhteydessä.
Mozilla ja Yandex eivät ole kertoneet sopimuksen taloudellista arvoa, mutta se selvinnee viimeistään ensi vuoden loppupuolella, kun Mozilla julkaisee tämän vuoden taloudellisia lukujaan.
Venäjällä Yandex on maan toiseksi suosituin internet-sivusto, jos eri sivustojen suosiota tarkistellaan Alexan tietojen perusteella. Samalla listalla Google on sijalla kuusi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.