Applen Macworld-pommi: iTunesista DRM-vapaa!

Kaarlo Räihä
6. tammikuuta, 2009 20:51

Applen todella tylsältä vaikuttanut Macworld-tapahtuman keynote-esitys sai lopulta mukavan piristyksen, kun esityksen pitänyt Philip Schiller kertoi iTunesin koko musiikkitarjonnan muuttuvan DRM-vapaaksi vielä tämän vuosineljänneksen aikana. Apple sai siis lopultakin suostuteltu mukaan DRM-vapaaseen kaupankäyntiin kaikki iTunesissa musiikkia myyvät levy-yhtiöt.
Uudistuksen myötä iTunes Plus -osastolta pitäisi löytyä jo tänään 8 miljoonaa DRM-vapaata musiikkikappaletta ja loput 2 miljoonaa liittyvät iTunes Plussan tarjontaan seuraavan parin kuukauden sisällä.
Myös kappaleiden hinnoittelu muuttuu kauppapaikalla ja halvimmat kappaleet maksavat jatkossa Yhdysvalloissa 0,69 dollaria eli noin 0,50 euroa. Halvat hinnat koskevat tiettyjä kappaleita, jotka ovat ilmaantuneet markkinoille yli kuusi vuotta sitten. Uusille hiteille on myös luotu uusi 1,29 dollarin eli noin 0,95 euron hintaluokka. Aiemmin ainoana hintaluokkana ollut 0,99 dollaria ei kuitenkaan katoa, vaan se jatkaa edelleen elämäänsä iTunesissa.
Aiemmin ostetut DRM-suojatut kappaleet voi vaihtaa iTunesissa DRM-vapaiksi 0,30 dollarin kappalehintaan. Albumeiden kohdalla vastaava hinta on 30 prosenttia levyn hankintahinnasta.
iTunes Plussan myy kuluttajille AAC-muotoista musiikkia 256 kbps bitratella.
Applen täydestä DRM-vapaudesta on huhuttu jo pitkään, mutta mitään kunnollisia todisteita kyseisen asian tiimoilta ei nähty ennen kuin Apple kertoi asiasta tänään.
Applen täysi DRM-vapaus tietää todellisia ongelmia käytännössä kaikille muille musiikkilataamoille, sillä ne eivät pysty kilpailemaan Applen kanssa tarjonnan määrän tai DRM-vapauden avulla. Kilpailevat musiikkilataamot voivat yrittää kilpailla iTunesia vastaan esim. edullisella hinnoittelulla tai MP3-muotoisten kappaleiden tarjoamisella, mutta hintojen alentaminen voi olla vaikeaa alalla, jossa musiikkilataamot eivät juuri ansaitse rahaa nykyisilläkään kappalehinnoilla. MP3-kappaleiden yhteensopivuuteen liittyvä etu on myös häviämässä, koska yhä useammat kannettavat musiikkisoittimet tukevat AAC-musiikkikappaleita, jonka lisäksi myös matkapuhelinten AAC-tuki on hyvällä mallilla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.