TTVK: Suomessa viime vuonna reilut 100 000 aktiivista nettipiraattia

Kaarlo Räihä
5. tammikuuta, 2009 20:51

Suomessa luvatonta kopiointia ja piratismia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) on julkaissut tänään tietoja edellisen vuoden tapahtumista ja järjestön tulevaisuuden suunnitelmista.
TTVK:n mukaan Suomessa oli viime vuonna reilut 100 000 aktiivista nettipiraattia. TTVK:n nettipiraatti-termillä tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat ladanneet tai jaelleet luvatta internetissä tekijänoikeudella suojattua sisältöä. TTVK painottaa erityisesti, että kyseinen toiminta on suosittua lasten ja nuorten keskuudessa, ja monessa tapauksessa vanhemmat eivät ole tietoisia jälkikasvunsa luvattomista toimista.
Tämän takia TTVK tarjoilee ihmisille Digital File Check -ohjelmaa, jonka avulla tietokoneen kiintolevyltä voi etsiä esim. P2P-ohjelmia ja näiden kautta jaettavia tiedostoja. Ohjelman avulla vanhemmat voivat kohtuullisen vaivattomasti tarkistaa sen seikan, että ovatko tietokoneen nuoremmat käyttäjät syyllistyneet luvattomiin tekoihin esim. jakelemalla luvatta tekijänoikeudella suojattuja musiikkikappaleita.
Tänä vuonna TTVK aikoo tehostaa internetissä tapahtuvaa valvontaa, jonka lisäksi järjestön tarkoitus on kasvattaa tiedonsaantihakemusten määrä, joiden avulla internet-operaattorit joutuvat paljastamaan tekijänoikeuksia polkevien asiakkaiden henkilötietoja.
Viime vuonna TTVK haki tuomioistuimelta tiedonsaantihakemuksia yli 50 kertaa. Vuonna 2006 vastaava luku oli viisi ja vuonna 2007 puolestaan 15, joten hakemusten määrä näyttää kolminkertaistuvan joka vuosi.
TTVK ei kuitenkaan haasta epäiltyjä välittömästi oikeuteen, kun se saa internet-operaattorilta tämän henkilötiedot, vaan asia pyritään sopimaan TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen mukaan ensisijaisesti oikeuden ulkopuolella. Tähän mennessä yhtäkään tapausta ei ole tarvinnut käsitellä oikeudessa, vaan kaikki tapaukset on saatu sovittua oikeuden ulkopuolella.
Oikeudenkäynnit jatkuvat kuitenkin TTVK:n osalta tänä vuonna, sillä järjestö ennustaa, että vuonna 2004 käynnistynyt Finreactor-vyyhti sulkeutuu lopulta tämän vuoden aikana. Käsittely on vuosien saatossa edennyt jo korkeimpaan oikeuteen asti, jossa käsitellään kolmen tapauksen lopullista kohtaloa. TTVK:n tiedotteen mukaan kyseinen oikeusjuttu saattaa vaikuttaa tuomioihin myös Suomen rajojen ulkopuolella. "Ylempien oikeusasteiden tuomioilla saattaa olla merkitystä myös Ruotsissa alkuvuodessa käynnistyvässä The Pirate Bay oikeudenkäynnissä".
TTVK:n mukaan fyysinen piratismi on Suomessa vähäistä, joten järjestö keskittynee jatkossakin nettilataajien metsästykseen. Tähän TTVK haluaisi apua internet-operaattoreilta, jotta järjestö voisi Britannian tapaan ilmoittaa internet-operaattoreiden avulla kuluttajille, jos näiden internet-liittymän kautta siirretään luvatta tekijänoikeudella suojattua materiaalia.
TTVK haluaisi myös jonkinlaisia sanktioita niille talouksille, joihin kyseisiä varoituksia tulisi useampia. Esimerkkinä TTVK mainitsee P2P-liikenteen estämisen kokonaan kyseisen asiakkaan liittymään. Tällainen toiminta vaatisi kuitenkin muutoksia lakiin, ja TTVK kertookin, että asiaan liittyvät lainsäädäntöhankkeet käynnistyvät vielä alkuvuoden aikana.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.