MP3tunes ei saa jaella EMI:n ilmaista musiikkia

Kaarlo Räihä
1. tammikuuta, 2009 21:39

Musiikkijätti EMI haastoi sideload.com- ja MP3tunes.com-sivustoja pyörittävän MP3tunes LLC -yrityksen oikeuteen vuoden 2007 marraskuussa. EMI:n mukaan molemmat sivustot rikkovat levy-yhtiön tekijänoikeuksia jakelemalla tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvatta ja aiheuttavat täten yhtiölle taloudellisia vahinkoja.
MP3tunes LLC on kuitenkin nyt toimittanut oikeudella dokumentteja, joissa osoitetaan, että levy-yhtiö jakelee itse tiettyjä musiikkikappaleita ilmaiseksi netin kautta. EMI on syyttänyt MP3tunes LLC:ta kyseisten kappaleiden luvattomasta jakelusta, koska sideload.com-haun avulla voi etsiä esim. Katy Perryn U R So Gay -kappaleen MP3-tiedostona ja ladata sen tämän jälkeen itselleen tai tarvittaessa siirtää talteen MP3tunes.com-sivuston tarjoamaan palveluun.
EMI:n harmiksi sideload.com-haun hakutulos Perryn kappaleen osalta osoittaa suoraan sisällönjakeluun keskittyneen Akamai-yrityksen omistamalle palvelimelle, jolta EMI on ostanut tiedonsiirtokapasiteettia omien musiikkikappaleidensa nettijakelua varten. Hakutuloksen tiedostolinkki osoittaa siis EMI:n omalle palvelimelle, josta tiedoston voi ladata kuka tahansa ilman sideload.com-haun apua.
EMI:llä on luonnollisesti tekijänoikeuden haltijana lupa päättää ne tahot, jotka saavat jaella kyseisiä kappaleita ja se, miten kappaleiden jakelu tulee suorittaa. Levy-yhtiön voi kuitenkin olla vaikeaa saada oikeuden kautta tekijänoikeuskorvauksia kappaleen luvattomasta jakelusta, jos levy-yhtiö jakaa samaan aikaan itse kappaletta ilmaiseksi kaikille halukkaille, sillä levy-yhtiöiden on hankala osoittaa, että vastaava ilmainen jakelu aiheuttaa taloudellisia tappioita.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.