RIAA-jutun oikeuskäsittelyyn liittyvät videot halutaan nettiin

Kaarlo Räihä
28. joulukuuta, 2008 14:31

Ääniteteollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustavalle RIAA:lle (Recording Industry Association of America) on sattunut ja tapahtunut kaikenlaista, kun tekijänoikeusjärjestö on haastanut paikallisia kuluttajia oikeuteen tekijänoikeudella suojattujen musiikkikappaleiden luvattomasta lataamisesta tai jakamisesta.
Nyt RIAA:n käynnistämässä oikeustaistelussa nähdään jälleen erikoinen käänne, kun luvattomasta tiedostonjaosta epäillyn Joel Tenenbaumin asianajajana toimiva oikeustieteen professori Charles Nesson jätti oikeudelle pyynnön, jossa haluttaisiin näyttää oikeudenkäsittely internetissä videona.
Normaalisti Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen tapahtumia ei ole nähtävillä videomuodossa internetissä, mutta Nessonin mukaan tässä tapauksessa kannattaisi tehdä poikkeus, sillä tapaus kiinnostaa useita eri osapuolia, jonka lisäksi video voisi toimi jatkossa opetusmateriaalina niille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita tällaisista oikeuskäsittelyistä.
RIAA syyttää Tenenbaumia seitsemän tekijänoikeudella suojatun musiikkikappaleen luvattomasta jakamisesta, ja tekijänoikeusjärjestö vaatii oikeusteitse syytetyltä 1 050 000 dollarin eli noin 750 000 euron korvauksia. Tenenbaum oli epäiltyjen rikosten tekohetkellä 17-vuotias.
RIAA ei kuitenkaan todennäköisesti halua videoita kaiken kansan nähtäville, sillä yli miljoonan dollarin vaatiminen muutaman musiikkikappaleen jakamisesta ei välttämättä anna parasta mahdollista julkisuuskuvaa järjestön toiminnasta.
Ennen joulua RIAA ilmoitti vähentävänsä oikeusjuttujen määrää, mutta samalla se ilmoitti, ettei aiemmin käynnistettyjen oikeusjuttujen käsittelyä lopeteta muutoksen johdosta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.