Australiassa nettisensuuri tulee koskemaan myös P2P-liikennettä

Kaarlo Räihä
24. joulukuuta, 2008 23:52

Australiassa on jo pitkälle suunnitteluvaiheeseen edennyt nettisensuurilaki ei ole miellyttänyt maan kansalaisia, mutta uutta lakia vastustavien ihmisten määrä kasvanee jatkossa vielä lisää, sillä maan viestintäministeri Stephen Conroy paljasti, että sensuuri tullaan ulottamaan myös P2P-verkkoihin.
Conroyn mukaan P2P-liikennettä suodattavia laitteisto- ja ohjelmistoratkaisuja on olemassa, ja niiden tehokkuutta tullaan testaamaan maassa lähipäivien aikana yhdessä muiden sensurointikeinojen kanssa.
Australiassa nettisensuurilain on tarkoitus suojella lapsia internetin pahoilta puolilta, jonka lisäksi australialaisten silmiltä on tarkoitus sensuroida pois lapsipornoa ja raakaa väkivaltaa sisältävät sivustot.
Conroy kuitenkin myöntää, että internet-operaattoreiden suorittama suodatus ei ole se hopealuoti, joka poistaa internetistä kaiken pahan sisällön, mutta Conroyn mukaan sensurointi on osa isompaa kokonaisuutta, jonka tarkoitus on suojella lapsia.
Tämän vuoden toukokuussa Australian hallitus päätti antaa 125,8 miljoonan Australian dollarin eli noin 61 miljoonan euron edestä rahaa nelivuotiselle hankkeelle, jonka tarkoitus on suojella kansalaisia internetin pahoilta puolilta. Hanke käsittää nettisensuroinnin lisäksi kansalaisten valistamista ja lisärahaa viranomaisille, jotta nämä voivat puuttua internetissä tapahtuviin rikoksiin.
Nykyiset sensurointikeinot eivät kuitenkaan teknisten toteutuskeinojensa takia estä "pahuuden" leviämistä, jonka lisäksi sensuurilista tulee olemaan useiden muiden sensuurivaltioiden tapaan suljettu, jolloin listalle saattaa joutua vahingossa sivustoja, jotka eivät sinne kuulu. Suuren suodatusoperaation on myös pelätty heikentävän paikallisten internet-yhteyksien tiedonsiirtonopeuksia.
Kuten monissa muissakin maissa, myös Australiassa ehdotus on saanut runsaasti vastustusta mm. kansalaisjärjestöjen, internet-operaattoreiden ja erilaisten asiantuntijoiden toimesta. Noin puolitoista viikkoa sitten yli 9 000 ihmistä järjesti mielenosoituksen, jonka tarkoituksena oli osoittaa hallitukselle, etteivät kansalaiset halua suunnitellun kaltaista nettisensuuria Australiaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.