Wanted-elokuvan nettijakelija sai 2 vuoden vankeustuomion Japanissa

Kaarlo Räihä
20. joulukuuta, 2008 20:52

Vaikka monet tekijänoikeusrikoksia internetissä tekevät henkilöt eivät joudu koskaan vankilaan teoistaan, ei kaikilla ihmisillä ole valitettavasti näin hyvä tuuri. Tämän sai huomata myös Wanted-elokuvaa luvatta internetissä jaellut japanilainen Kazushi Hirata, joka sai kyseisestä synnistä kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen ja tämän päälle vielä kolmen vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen.
Hirata jäi poliisin haaviin syyskuussa, jolloin hänen epäiltiin jaelleen Wanted-elokuvaa Winny-P2P-ohjelman avulla. Internetissä paremmin tikal-nimimerkillä tunnettu Hirata myönsi oikeudessa, että hän oli ladannut netistä Wanted-elokuvan, johon hän oli sitten lisännyt itse tekemänsä japanilaiset tekstitykset, jonka jälkeen hän aloitti tekstitetyn version jakamisen Winnyn avulla.
Hiratan mukaan hän rakastaa elokuvia, jonka takia hän tykkää tehdä elokuviin tekstityksiä sekä jakaa näitä tekstitettyjä elokuvia edelleen muille ihmisille. Hirata sanoi oikeudessa, että tekstitysten tekeminen lohduttaa häntä silloin, kun hän ei ole varma tulevaisuudestaan.
Tuomari ei kuitenkaan katsonut elokuvan nettilevitystä hyvänä asiana, vaan tuomarin mukaan kyseessä oli itsekäs teko, jossa elokuvan jakelija ei ottanut huomioon tekijänoikeuksia.
Japanin elokuva-alan etuja puolustavat tekijänoikeusjärjestöt olivat luonnollisesti mielissään tuomarin päätöksestä. Tekijänoikeusjärjestö JIMCA:n (Japan and International Motion Picture Copyright Association) johdossa toimiva Yasutaka Iiyama sanoi päätöksen viestittävän selvästi, että elokuvien luvatonta nettijakelua ei suvaita Japanissa. Iiyaman mukaan tekijänoikeudet ovat tärkeitä sekä maan taloudelle että kulttuurille, joten niiden kunnioittamisesta on pidettävä huolta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.