RIAA lopettaa peruslataajien haastamisen ja siirtyy sähköpostivaroituksiin

Kaarlo Räihä
19. joulukuuta, 2008 22:03

Yhdysvalloissa asuvat musiikkitiedostojen luvatonta jakelua harrastavat kuluttajat ovat saamassa mieluisan joululahjan ääniteteollisuuden etuja puolustavalta RIAA:lta (Recording Industry Association of America,), kun järjestö ilmoitti, ettei se tule enää haastamaan muutamia musiikkikappaleita luvattomasti jakavia kuluttajia oikeuteen, vaan jatkossa kohteeksi tullaan ottamaan henkilöitä, jotka jakavat luvatta tuhansia musiikkikappaleita.
RIAA:n päätös ei ole yksin järjestön tuotos, vaan New Yorkin osavaltion yleinen syyttäjä Andrew Cuomo kannusti tekijänoikeusjärjestöä uusiin toimiin, koska nykyinen oikeusjuttujen kasaaminen ei tunnu jarruttavan luvatonta nettilataamista.
Cuomon tekemä sopimus takaa sen, ettei RIAA lipsu jatkossa lupauksestaan. RIAA:n ja epäiltyjen väliset nykyiset oikeusjutut jatkuvat kuitenkin normaalisti, joten helpotusta ei ole luvassa niille tahoille, jotka ovat joutuneet oikeuteen tekijänoikeudella suojatun musiikin luvattomasta nettijakelusta.
RIAA aikoo jatkossa turvautua internet-operaattoreiden apuun, jotka tulevat välittämään RIAA:n sähköposteja niille asiakkaille, jotka harrastavat tekijänoikeudella suojatun musiikin luvatonta nettijakelua. Vastaava järjestelmä on käytössä myös Briteissä, jossa tietyt internet-operaattorit lähettävät asiakkailleen huomautuksia, jos näiden internet-yhteyden avulla harrastetaan luvatonta nettijakelua.
RIAA ei ole kuitenkaan vielä paljastanut mitkä internet-operaattorit tulevat avustamaan järjestön toimintaa, mutta ennakkotietojen mukaan mukana olisi useita suuria Yhdysvalloissa toimivia internet-operaattoreita.
Asiakkaiden saamissa sähköposteissa kerrotaan mm. mitä tiedostoa on jaettu luvatta, millä aikavälillä, minkä IP-osoitteen kautta ja minkä protokollan avulla luvaton jakelu on tapahtunut. Näiden tietojen avulla internet-liittymän omistaja voi tarvittaessa yrittää selvittää, että kuka yhteyttä käyttävä henkilö on rikkonut lakia toimillaan. RIAA ei saa tietoonsa kyseisen internet-liittymän omistavan tahon nimeä, joten myös tältä osin käytäntö vastaa esim. Briteissä käytössä olevaa toimintapolitiikkaa.
Jos operaattorin asiakas saa useamman varoituksen, voidaan tämän internet-yhteyden nopeutta hidastaa tai tarvittaessa liittymä voidaan sulkea kokonaan, jos varoituksia tulee runsaasti.
Tämä seikka on aiemminkin huolestuttanut monia yksityisyyttä ja kansalaisoikeuksia suojelevia tahoja, sillä kuluttajan internet-liittymän sulkeminen saattaa tapahtua pelkästään RIAA:n lähettämien sähköpostien nojalla, jolloin pahimmassa tapauksessa täysin syytön henkilö saattaa menettää internet-yhteytensä parin ilmoituksen takia. Asiasta erityisen huolissaan on kuluttajien oikeuksia internet-aikakaudella puolustava EFF (Electronic Frontier Foundation), jonka lakivastaava Cindy Cohn on huolissaan siitä, että levy-yhtiöt voivat luoda keskenään mustan listan, jolla saatetaan estää ihmisten pääsy internetiin.
Keskustelu asian ympärillä jatkunee todennäköisesti vielä pitkään ja muutoksen varsinaisia tuloksia nähtäneen ensi vuoden puolella, kun operaattorit aloittavat asiakkaiden varoittamisen.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.