BBC:n iPlayer tuli Linuxille ja Macille Adobe Airin avulla

Kaarlo Räihä
19. joulukuuta, 2008 15:19

Televisioyhtiö BBC on täyttänyt viimein monien Linux- ja Mac-fanaatikkojen toiveet, kun yritys julkaisi Adoben Air-tekniikan päälle toteutetun iPlayer-ohjelmiston, jonka avulla Linux- ja Mac- käyttäjät voivat vihdoinkin ladata BBC:n TV-ohjelmia tietokoneelle katsomista varten.
Aiemmin Linux- ja Mac-käyttäjät ovat joutuneet tyytymään Flash-tekniikalla toteutettuun iPlayer-ohjelmaan, jolla onnistuu kyllä ohjelmien katselu, mutta ohjelmien katselu onnistui ainoastaan suoraan BBC:n sivustolta, eikä ohjelmia voinut aiemmin tallentaa kiintolevylle myöhempää katselua varten.
DRM-fanaatikkojen harmiksi BBC iPlayer Desktop -ohjelman kiintolevylle lataamat TV-ohjelmat suojataan Adoben omilla DRM-suojauksilla, joten niiden katseluaika on rajoitettu 30 päivään. Täten rajoitukset ovat vastaavat Windowsille aiemmin julkaistun iPlayer-ohjelman kanssa.
BBC iPlayer Desktop -ohjelman käyttö vaatii luonnollisesti, että Adoben Air-ajoympäristö on asennettu tietokoneelle. Linuxilla toimiva Air-ajoympäristö on julkaistu virallisesti vasta tällä viikolla, joten Air-ohjelmien suorittamisessa esiintyy vielä pieniä ongelmia, ja esim. 64-bittisten järjestelmien kanssa ohjelmat eivät välttämättä toimi lainkaan.
BBC:n iPlayer-ohjelman kehityksestä vastaava Anthony Rose kertoi myös BBC iPlayer Desktop -ohjelman julkistuksen yhteydessä, että BBC on testannut digijakeluun keskittyvän Velocix-yrityksen kanssa tekniikkaa, joka mahdollistaa BBC:n ohjelmatarjonnan jakelun suoraan internet-operaattorin tiloista, jolloin iPlayer-ohjelman runsaasta käytöstä aiheutuvat tiedonsiirto-ongelmat internet-operaattoreiden verkoissa vähenisivät.
Tarkoituksena on, että internet-operaattorit saisivat omiin runkoverkkoihinsa erillisiä BBC-palvelimia, jotka jakelisivat operaattorin asiakkaille iPlayerin tarjontaa suoraan sisäverkosta, jolloin ulkoverkon kuormitus vähenisi merkittävästi. Rosen mukaan tekniikka on jo valmista, joten operaattoreiden täytyy enää käytännössä hankkia BBC:ltä sopivat palvelimet ja asentaa ne verkkoon. Nähtäväksi jää suostuvatko operaattorit tähän vai jatkavatko ne edelleen purnaamista iPlayerin tuomista kustannuksista.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.