Hyvitysmaksua ei makseta ensi vuonna matkapuhelimista

Kaarlo Räihä
18. joulukuuta, 2008 16:20

Pitkään vellonut keskustelu matkapuhelinten hyvitysmaksuista on jälleen päättynyt hyvin matkapuhelinvalmistajien osalta, kun hallitus päätti tänään, ettei matkapuhelimista tulla perimään hyvitysmaksua ensi vuonna. Täten matkapuhelinten hinnat eivät ensi vuonna nouse ainakaan hyvitysmaksujen takia.
Muitakaan muutoksia hyvitysmaksuissa ei tulla näkemään, sillä hallitus päätti pitää nykyiset linjaukset voimassa myös ensi vuonna. Täten myös USB-muistit ja ulkoiset kiintolevy jäävät hyvitysmaksujärjestelmän ulkopuolelle, vaikka suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt kampanjoivatkin ahkerasti, jotta hyvitysmaksun piiriin saataisiin uusia laitteita.
Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan todennäköisesti niele tappiotaan mukisematta, vaan ensi vuonna luvassa lienee samanlainen mediarumba asian tiimoilta.
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun hyvitysmaksujen suuruuksista ja sisällytettävistä laitteista päätti hallitus. Aikaisemmin päätöksen on tehnyt opetusministeriö.
Suomessa hyvitysmaksuja on kerätty vuodesta 1984 asti (tuolloin kasettimaksu-nimikkeen alla) ja nykyään hyvitysmaksujen keräämisestä vastaa Teosto, joka kerää maksuja nykyisen määräaikaisen sopimuksen nojalla ainakin vuoden 2011 loppuun asti. Hyvitysmaksuja keräävän tahon päättää maassamme opetusministeriö.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.