Saksassa hyvitysmaksua maksetaan jatkossa myös tulostimista ja skannereista

Kaarlo Räihä
11. joulukuuta, 2008 23:40

Suomessa pohditaan parhaillaan pitäisikö matkapuhelimista periä hyvitysmaksua, koska niillä voi kuunnella musiikkia. Saksassa hyvitysmaksujen keräämistä on kuitenkin laajennettu toiseen suuntaan, kun tulostimet ja skannerit ovat pitkällisen taistelun jälkeen päätyneet lopulta hyvitysmaksun piiriin.
Vielä tämän vuoden helmikuussa tulostimista ei haluttu periä hyvitysmaksuja, mutta pitkään kestäneiden neuvotteluiden jälkeen tekijänoikeustahot ja IT-alaa edustava Bitkom pääsivät kuitenkin sopuun hyvitysmaksuista, joita aletaan keräämään ensi keväänä.
Syynä neuvotteluille olivat Saksassa tapahtuneet lakiuudistukset (Googlen käännös) tekijänoikeuslain osalta, joiden myötä hyvitysmaksut piti määrätä myös tulostimilla, skannereille ja faksilaitteille, koska näitä laitteita voidaan käyttää kopiointiin.
Uuden sopimuksen myötä skannereista joutuu maksamaan tulevaisuudessa hyvitysmaksua 12,50 euroa per laite, faksilaitteista 5-10 euroa per laite riippuen tulostustavasta, mustesuihkutulostimesta 5 euroa per laite ja lasertulostimesta 12,50 euroa per laite. Skannerin ja tulostimen yhdistävistä monitoimilaitteista maksua peritään 15 euroa per laite, jos kyseessä on mustesuihkutulostimella varustettu malli ja 25,00-87,50 euroa per laite, jos kyseessä on lasertulostimella varustettu malli (hinta vaihtelee tulostusnopeuden mukaan).
Bitkomin johtokunnan jäsen Uli Holdenried sanoo neuvotteluiden olleen hankalat, sillä tekijänoikeusjärjestöt olisivat halunneet suurempia korvaussummia, kun taas IT-alan edustajat olisivat halunneet alentaa hyvitysmaksuja. Hyvitysmaksut päätyvät kuluttajien ja yritysten maksettaviksi, sillä ne ne nostavat suoraan laitteiden myyntihintoja.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.