Warner ehdottaa yliopistoille latausveroa

Kaarlo Räihä
5. joulukuuta, 2008 12:47

Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton lataaminen kasvattaa suosiotaan jatkuvasti, jonka takia mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt ovat miettineet kuumeisesti uusia keinoja, joiden avulla luvatonta lataamista saataisiin hillittyä tai vaihtoehtoisesti latauksista maksettaisiin automaattisesti tekijänoikeuden omistajille jotain korvauksia.
Jälkimmäiseen kategoriaan laskettavat laajakaistaverot eivät ole juuri saaneet kannatusta, mutta levy-yhtiö Warner yrittää nyt kaupitella vastaavaa ideaa Yhdysvalloissa toimiville yliopistoille. Warnerin ehdotuksessa yliopistot keräisivät opiskelijoilta rahaa esim. lukukausimaksujen ohessa, jonka jälkeen opiskelijat voisivat ladata tekijänoikeudella suojattua musiikkia ilman pelkoa mahdollisista oikeusjutuista. Opiskelijat eivät kuitenkaan saisi käyttöoikeuksia lataamiinsa kappaleisiin, joten maksun ainoa tarkoitus on estää oikeusjutut.
Warnerin mukaan parasta olisi, jos latausveron maksajiksi saataisiin kaikki yliopistot. Tällöin yliopistojen ei tarvitsisi tehdä Tennesseen yliopistoista tuttuja useita miljoonia maksavia sijoituksia tekijänoikeuksien valvontaan, eikä tekijänoikeusjärjestöjen tarvitsisi enää jahtailla yliopistojen opiskelijoita. Yliopistot voisivat myös jakaa monia kappaleita oman sisäverkkonsa kautta, jolloin ulkoverkon kuormitus laskisi ja täten tiedonsiirtokapasiteettia vapautuisi muihin käyttötarkoituksiin.
Yliopistojen täytyisi kuitenkin kerätä jonkinlaisia tietoja ladatuista kappaleista, jotta korvaukset voitaisiin tilittää oikeille tahoille. Korvauksia maksettaisiin sekä suurten levy-yhtiöiden artisteille että itsenäisille artisteille ja pienille levy-yhtiöille latausmäärien mukaan. Toistaiseksi maksun suuruudesta ei ole kuitenkaan mitään tietoa.
Huhujen mukaan latausverosta ovat kiinnostuneet mm. Chicagon, Washingtonin ja Coloradon yliopistot, jotka ovat neuvotelleet ideasta Warnerin Jim Griffinin kanssa.
Latausveron idea ei ole kuitenkaan ongelmaton, sillä kyseistä maksua perittäisiin kaikilta, jolloin maksajiksi joutuisivat myös ne henkilöt, jotka eivät lataa luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Nykyisellään latausvero kattaisi ainoastaan musiikin lataamisen, joten esim. elokuvien, kirjojen ja pelien luvattomat lataamiset voisivat edelleen tuoda ongelmia yliopistoille ja opiskelijoille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.