Lyhty kampanjoi hyvitysmaksuja matkapuhelimiin

Kaarlo Räihä
2. joulukuuta, 2008 12:17

Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) aloitti viime viikolla oman kampanjansa, jonka tarkoituksena on saada musiikkiominaisuuksilla varustetut matkapuhelimet hyvitysmaksujen piiriin.
Lyhty lähetti päättäjille kirjeitä, jotka alkavat sanoilla: "Usko tai älä: Kun MP3-soitin liitetään kännykkään, se vapautuu lakisääteisestä maksusta". Kirjeiden ohella kampanjassa nähdään vaaleanpunaisia pehmopossuja, postikortteja sekä porsaanreikää etsivän possun sisältävä mainos. Kyseisiä oheistuotteita on toimitettu kansanedustajille, ministereille ja puoluesihteereille, jotta nämä tukisivat valtioneuvoston käsittelyssä matkapuhelinten sisällyttämistä hyvitysmaksun piiriin.
Lyhdyn puheenjohtaja Kirsi Niittyinperä ja projektinjohtaja Lauri Kaira kysyvät lähettämässään kirjeessä seuraavaa: "Kun MP3-soitin sisällytetään puhelimeen, hyvitysmaksua ei kuitenkaan kerätä. Miksi ihmeessä? Eihän MP3-tallennin siitä mihinkään häviä". Lyhty haluaa hyvitysmaksujen piiriin myös muita uusia laitteita, jottei hyvitysmaksuista saatavien tulojen virta pääse kuihtumaan. "Muuten se hiipuu olemattomiin, sitä mukaa kun uudet kopiointilaitteet korvaavat vanhat. Ellei lain mukaista hyvitysmaksua kerätä musiikkipuhelimen kaltaisista monitoimilaitteista, kulttuurintekijöiden tulot heikkenevät, vaikka kopiointi lisääntyisi. Sitäkö Suomessa halutaan?"
Lyhty pelkää, että hyvitysmaksuista saatavat korvaukset laskevat ensi vuonna nykyisestä 11,1 miljoonasta eurosta 8,1 miljoonaan euroon, jos uusia laitteita ei oteta mukaan hyvitysmaksun piiriin. "Uudet kopiointivälineet korvaavat vanhoja koko ajan. Tallentavia kännyköitä on jo enemmän kuin pelkkiä MP3-soittimia. Jos uudet kopiointilaitteet jätetään hyvitysmaksun ulkopuolelle, kulttuurin tekijöiden tulot heikkenevät" kerrotaan kirjeessä. Matkapuhelinten sisällyttäminen mukaan hyvitysmaksujen piiriin nostaisi selvästi hyvitysmaksutuloja, sillä arvioiden mukaan Suomessa myydään tänä vuonna noin kaksi miljoonaa matkapuhelinta.
Lyhty ei ole ainoa tekijänoikeuksia puolustava taho, joka tukee musiikkipuhelinten ja muiden uusien laitteiden hyvitysmaksuja, vaan viime kuussa Teosto, Kopiosto, Gramex, Kuvasto, Tuotos ja Sanasto paljastivat yhteisesti tekemänsä hyvitysmaksuehdotuksen, jossa hyvitysmaksuja vaaditaan mm. matkapuhelimille ja USB-muisteille.
Valtioneuvoston päätös hyvitysmaksujen osalta saadaan ennen joulua, jolloin odotettavissa on iloisia uutisia joko kuluttajille ja matkapuhelinvalmistajille tai vastavuoroisesti tekijänoikeusjärjestöille.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.