Piraattipuolue tyrmää Lex Nokian

Matti Robinson
27. marraskuuta, 2008 13:28

Lehdistössä ja etujärjestöissä närää jo aiemmin aiheuttanut lakiehdotus yrityssalaisuuksien rikkomisesta epäiltyjen tunnistamistietojen selvittämisestä eli niin kutsuttu Lex Nokia on tyrmätty nyt Piraattipuolueen toimesta. Eduskuntakäsittelyssä oleva laki sallisi yhteisötilaajan, kuten yrityksen tai laitoksen, selvittää yrityssalaisuuksien vuotamisesta epäillyn käyttäjän tai työntekijän sähköpostien tunnistetietoja.
Piraattipuolue on löytänyt Lex Nokiasta useita porsaanreikiä, joiden avulla yritysten lisäksi muun muassa koulut ja kirjastot voivat väljin perustein avata epäiltyjen sähköposteja. Puolueen mukaan laki antaa liikaa vapauksia tutkintaan, sillä alunperin yrityssalaisuuksien levittämiseen kohdennettua lakia voidaan soveltaa kaikkeen "luvattomaan käyttön, viestintäpalvelun ohjeen vastaiseen käyttöön". Yhteisötilaajan määritykset luvattomasta käytöstä voivat vaihdella laidasta laitaan ja Piraattipuolueen mukaan olla "aivan mitä tahansa".
Puolue epäilee, että porsaanreiät eivät ole vahingossa jääneet lakiin, vaan että lakiehdotus on tarkoituksella muokattu niin, että sitä voidaan käyttää muuhunkin kuin yrityssalaisuuksien suojelemiseen. Huolena on se, että sähköpostiviestien tietosuojaa vähätellään suhteessa esimerkiksi tekstiviesteihin, joita laki ei koske. Urkinta koskee vain tunnistetietoja kuten sähköpostiosoitteita, mutta Piraattipuolueen mukaan viestin muutkin header-tiedot voidaan myös laskea tunnistetiedoiksi. Mikäli header-tiedot halutaan urkkia niin samassa tiedostossa näkyy myös viestin sisältö. Piraattipuolue ihmetteleekin, "peittääkö tunnistetietojen katsoja siis osan ruudustaan tarkastaessaan tietoja, aivan kuten postikorttia katsoessaan peittäisi vasemman puolen ja lukisi vain vastaanottajan?"
Ongelmakohtia Piraattipuolueen näkee myös tietosuojavaltuutetun toimenkuvassa. Tietosuojavaltuutetun hyväksyntää ei tarvita ennen urkintaa, vaan yhteisötilaajat lähettävät vuosittain jälkikäteen selvityksen tunnistamistietoja käsittelemisistä. Puolueen mukaan jälkeenpäin lähetettävät urkintaraportit voivat ruuhkauttaa ja tukkia tutkivan elimen.
Piraattipuolue kertoikin tiedotteessan selkokielisesti mahdollisesta skenaariosta, jonka laki voi aiheuttaa: "Koulu omistaa viestintäverkkonsa ja voi päättää, etteivät oppilaat saa mennä koulun koneilla YouTubeen. YouTubeen meneminen voi aiheuttaa vakavaa haittaa koululle, koska oppilaat voivat laittaa sinne koulun kannalta ikäviä videoita. Jos epäilemme, että oppilas on menossa YouTubeen, voimme tutkia oppilaan tunnistamistiedot."

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.