YouTubessa tarjolla 720p-materiaalia

Kaarlo Räihä
24. marraskuuta, 2008 12:14

YouTuben videoiden suurin ongelma on monien mielestä videoiden kuvanlaatu, joka ei vastaa kaikkien odotuksia. YouTube aloittikin parempilaatuisen videon tarjoamisen tänä keväänä, mutta kaikki eivät olleet tyytyväisiä uudistukseen, koska monet muut netin videopalvelut ovat mahdollistaneet jo pitkään teräväpiirtovideoiden jakelun.
YouTube lupaili kuitenkin noin vuosi sitten, että yritys tulee jakelemaan kuluttajille tulevaisuudessa myös teräväpiirtovideoita ja nyt nämä lupaukset ovat osoittautuneet todeksi, kun internetiin on ilmaantunut tietoja 720p-resoluutiolla jaettavista YouTube-videoista.
MP4-tiedostoina jaettavien teräväpiirtovideoiden pakkaamiseen on käytetty H.264/AVC-yhteensopivaa koodekkia ja audio on puolestaan AAC-yhteensopivassa formaatissa. Teräväpiirtovideoita voi katsella suoraan YouTubesta selaimen avulla, jolloin kannattaa käyttää kokoruudun katselutilaa, koska YouTube ei osaa muokata videoikkunan kokoa teräväpiirtovideoiden resoluutiota vastaavaksi. Teräväpiirtovideoita voi myös ladata YouTubesta, jolloin niiden katselu onnistuu esim. VLC- tai QuickTime-mediasoittimien avulla.
YouTuben tarjoamien teräväpiirtovideoiden bitrate pyörii noin 2 000 kbps tietämillä, joka yhdistettynä käytettyyn H.264/AVC-videopakkaukseen tietää sitä, ettei näiden teräväpiirtovideoiden jouheva toistaminen välttämättä onnistu vanhemmilla tietokoneilla.
Valitettavasti kaikkia YouTuben videoita ei voi katsella teräväpiirtoisina, mutta tarjolla on esim. YouTubessa suosittu Where the Hell is Matt? (2008) -tanssivideo ja Left 4 Dead -pelin pelikuvaa. Vastaavasti latauslinkit Where the Hell is Matt? (2008) (75,3 megatavua) ja Left 4 Dead (95,5 megatavua)
YouTube ei ole vielä tiedottanut virallisesti 720p-videoiden jakelusta, mutta parhaassa tapauksessa uusi ominaisuus nähdään YouTubessa pian virallisesti, jolloin selaajien ei tarvitse lisätä manuaalisesti &fmt=22-tekstiä jokaisen videon URL:in perään selvittääkseen, onko kyseistä videota saatavilla teräväpiirtomuodossa.


720p-resoluution kuva Where the Hell is Matt? (2008) -videosta (klikkaamalla avautuu täysikokoinen kuva)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.