Timo Kalli: Samanhintaiset laajakaistapalvelut saatava joka puolelle Suomea

Kaarlo Räihä
23. marraskuuta, 2008 11:59

Internet-liittymien hinnat vaihtelevat Suomessa asuinpaikan ja liittymän toteuttamiseen käytetyn tekniikan mukaan. Tämä seikka on kismittänyt monia kuluttajia jo useiden vuosien ajan, mutta kuluttajien valitukset asiasta eivät ole muuttaneet internet-operaattoreiden toimintatapoja, joten suomalaiset eivät ole tasa-arvoisessa asemassa internet-liittymien hinnoittelussa.
Nyt laajakaistaliittymien "epäreilut" hinnoittelutavat ovat saaneet huomiota poliitikkojen suunnalta, kun Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ilmoitti vaativansa muutoksia nykyisiin hinnoittelutapoihin. Kalli vaatii samanhintaisia laajakaistapalveluja koko maahan riippumatta siitä missäpäin Suomea kuluttaja asuu.
Kalli vertasi internetin hinnoittelua tavallisen postimerkin hintaan, joka takaa kaikille suomessa asuville tasa-arvoisen palvelun samaan hintaan. "Jokainen suomalainen tietää, että lähettäessään kirjeen postimerkki on samanhintainen riippumatta siitä, missä Suomessa asuu. Näin tulisi olla myös laajakaistapalveluissa. Sähköpostin käytön tulee olla samanhintaista asuinpaikasta riippumatta" kommentoi Kalli tietotoimisto STT:lle.
Kallin mukaan poliitikkojen tulisi puuttua laajakaistojen hinnoitteluun, jos markkinat eivät pysty tarjoamaan samaa hintatasoa kaikkialla. Nykyisellään laajakaistojen hinnoitteluista vastaavat pitkälti operaattorit, mutta Liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen sanoi, että tätä käytäntöä täytyy arvioida uudelleen, koska laajakaistaliittymien kehitys on edennyt epätasaisesti maan eri kolkissa.
Hallituksen tavoite (PDF) vuodelle 2010 on 1 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella toimivan laajakaistan tarjoaminen kuluttajille. Tähän tavoitteeseen on jo käytännössä päästy ja seuraava tavoite koskee vuotta 2015, jolloin lähes jokaisella kuluttajalla pitäisi olla mahdollisuus hankkia itselleen 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeudella toimiva laajakaistaliittymä.
Nykyään 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeutta kuluttajille tarjoaa tietyissä paikoissa mm. TeliaSonera ja Elisa. Valitettavasti nopeita tiedonsiirtonopeuksia tarjoavat valokuituyhteydet eivät ole operaattoreille halpoja toteuttaa, jonka vuoksi niitä nähdään yleensä vain alueilla, joissa on runsaasti asutusta. Monilla pienemmillä paikoilla operaattoreiden määrä on vähentynyt ja tarjolla olevat laajakaistaliittymät saattavat olla pari kertaa kalliimpia kuin vastaavat liittymät tiuhaan asutetuilla alueilla.
Hallituksen on määrä käsitellä laajakaistan julkista tukea ensi viikolla. Näillä näkymin valtio tulee tukemaan laajakaistan kehittämistä vuosien 2010-2015 väillä noin 66 miljoonalla eurolla. Yhteensä tukea on tarkoitus kerätä noin 200 miljoonaa euroa, josta yksi kolmasosa tulee operaattoreiden kassoista ja yksi kolmasosa jää kuntien maksettavaksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.