Elokuvateollisuus haastoi iiNet-operaattorin oikeuteen tekijänoikeusrikosten takia

Kaarlo Räihä
20. marraskuuta, 2008 19:06

Monet tekijänoikeusjärjestöt ovat aiemmin vaatineet internet-operaattoreita ottamaan vastuuta asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusloukkauksista. Australiassa elokuvateollisuuden edustajat ovat kuitenkin menneet yhden askeleen pidemmälle haastamalla paikallisen iiNet-operaattorin oikeuteen, koska tämä ei estä asiakkaidensa tekemiä tekijänoikeusloukkauksia.
Village Roadshow, Universal Pictures, Warner Bros Entertainment, Paramount Pictures, Sony Pictures Entertainment, Twentieth Century Fox Film Corporation, Disney Enterprises ja Seven Network sanovat, että iiNet on täysin tietoinen asiakkaidensa tekemistä tekijänoikeusloukkauksista, mutta operaattori ei ole tehnyt mitään toimia näiden loukkausten estämiseksi.
Tekijänoikeuksia maassa puolustavan Australian Federation Against Copyright Theftin (AFACT) johtoportaassa toimiva Adrianne Pecotic sanoi, että iiNetin pitäisi totella lakia ja estää sen tietoverkoissa tapahtuvat tekijänoikeusrikokset.
iiNet toimitusjohtaja Michael Malone kiisti esitetyt syytökset. Hänen mukaansa kaikki tekijänoikeusjärjestöiltä ja mediajäteiltä tulleet ilmoitukset yrityksen asiakkaiden tekemistä tekijänoikeusrikoksista on ohjattu paikalliselle poliisille. Malonen mukaan iiNet ei voi antaa tekijänoikeusjärjestöille asiakkaidensa henkilötietoja ilman oikeuden määräystä, eikä se voi myöskään potkia asiakkaitaan linjoilta pelkkien syytösten perusteella. Tämän vuoksi iiNet ohjaa kaikki saadut tekijänoikeusloukkauksiin liittyvät ilmoitukset suoraan poliisille.
Malone mukaan monet tahot on aivopesty luulemaan, että internet-operaattoreilla olisi kaappien kätköissä jokin mystinen vipu, jota vääntämällä tekijänoikeusrikokset loppuisivat kokonaan kyseisen operaattorin tietoverkoissa. Malonen mukaan tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit haluaisivat, että internet-operaattorit toimisivat tapauksissa sekä tuomareina, valamiehinä että pyöveleinä, joka ei ole mahdollista.
Haasteen jättäneet tahot vaativat iiNetiltä vahingonkorvauksia, joiden suuruutta ei ole kuitenkaan paljastettu. iiNetin tietoverkoissa on syytteen mukaan levitetty luvatta mm. I Am Legend- ja American Gangster -elokuvia sekä Heroes- ja Pako-sarjojen (Prison Break) jaksoja. Tapauksen käsittely oikeudessa pitäisi alkaa jouluun 17. päivä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.