IPTV-laajakaistavero suututtaa (päivitetty)

Matti Robinson
18. marraskuuta, 2008 11:01

Suunnitteilla oleva tv-palveluita koskeva laajakaistavero on herättänyt IPTV-toimija TVkaistan taistelemaan vastaan. Kopiosto ry on ehdottanut kaapelitariffia laajakaistan välityksellä jaettaviin tv-palveluihin vapaasti vastaanotettavia kanavien osalta. Näihin kanaviin lukeutuvat YLE TV1, TV2, FST, Teeman, MTV3, Sub, Nelonen, Jim, Urheilukanava ja The Voice. Ehdotuksessa ei kuitenkaan ole esitetty vastaavaa menettelyä muille jakelutavoille.
TVkaistan toimitusjohtaja Fredrik Husberg esittääkin kärkeviä vastalauseita esitystä kohtaan, "Kopioston esitys on syrjivä, innovaatiovastainen ja kaikkea muuta kun teknologianeutraali". Pyyhkeitä saa erityisesti tekninen aspekti, "Esitys suosii vakiintuneita toimijoita, jotka käyttävät perinteistä tv-lähetystekniikkaa, uusien toimijoiden kustannuksella".
Tariffi tarkoittaisi ensi vuonna 16,33 euron maksua per tilaaja. Vuonna 2010 maksu kaksinkertaistuisi ja vuonna 2011 maksu kolminkertaistuisi.
Yritys pelkää myös, että mahdollista veroa voitaisiin soveltaa kaikkiin laajakaistaliittymiin ainoastaan sen takia, että niillä kaikilla on mahdollista vastaanottaa televisiolähetyksiä. Tämä tarkoittaisi sitä, että vuonna 2011 Kopiosto ry keräisi noin 100 miljoonaa euroa joka vastaa Kopiosto ry:n neljän vuoden nykyisiä korvaustuottoja.
Kopiosto ry:n esitys käsitellään Ficom ry:n sopimusryhmän ja Kopiosto ry:n neuvotteluissa torstaina 20.11.
Päivitys: Kopiosto ry on kertonut Tietoviikolle, että väitteet 100 miljoonan korvauksista ovat virheellisiä. "Tässä on nyt puututtu keskeneräisiin neuvotteluihin", kertoo Kopioston toimitusjohtaja Pekka Rislakki haastattelussa. Kopiosto on valmistelemassa tiedotetta asiasta, josta selvinnee paremmin mistä on kyse.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.