Elokuvateatterikuvaajalle 1 500 dollarin sakot Kanadassa

Kaarlo Räihä
16. marraskuuta, 2008 12:02

Kanadan elokuvateattereissa elokuvien kuvaaminen näytöksissä omalla videokameralla oli pitkän aikaa sallittua, mutta viime vuonna maan tekijänoikeuslakia uudistettiin, jonka seurauksena elokuvateattereissa näytettyjen elokuvien kuvaaminen muuttui laittomaksi toiminnaksi.
Nyt tästä toiminnasta on tullut ensimmäinen oikeustuomio, kun 21-vuotias Richard Craig Lissaman myönsi oikeudelle kuvanneensa Sweeney Todd -elokuvan luvatta paikallisessa elokuvateatterissa.
Oikeus langetti miehelle 1 495 Kanadan dollarin edestä sakkoja ja vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Lissaman ei saa myöskään käydä elokuvateattereissa seuraavan vuoden aikana, eikä hän saa käyttää videokuvauksen mahdollistavia laitteita kotinsa ulkopuolella seuraavan vuoden aikana.
Lissaman oli salakuljettanut videokameran elokuvateatteriin viime vuoden joulukuussa, jolloin Sweeney Todd -elokuva tuli Kanadassa elokuvateattereihin. Lissaman oli naamioinut kameraansa ilmastointiteipin ja sukan avulla, jotta hän ei jäisi kiinni kuvaamisesta. Lissamanin epäonneksi hänen kuvausoperaationsa huomattiin työntekijöiden toimesta. Työntekijät tekivät asiasta ilmoituksen virkavallalle, jonka jälkeen poliisit tulivat pidättämään miehen teatterista.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun elokuvateattereissa näytettävien elokuvien kuvaaminen ylittää uutiskynnyksen Kanadassa. Viime vuonna Warner lopetti elokuvien ennakkonäytökset Kanadassa, koska elokuvateattereissa esitetyt elokuvat päätyivät yleisön tekemän kuvaamisen takia luvattomaan nettilevitykseen. Toinen uutiskynnyksen rikkonut tapaus oli maVen-nimimerkin takaa elokuvia netissä luvatta levittänyt Geremi Adam, joka joutui oikeuden eteen viime joulukuussa.
Vastaavia uutisia saattaa tulla pian lisää, sillä Kanadassa elokuvateollisuuden etuja puolustava Canadian Motion Picture Distributors Association (CMPDA) on ilmoittanut jo kahdesta uudesta tapauksesta. Järjestön lakiasioista vastaavan Virginia Jones kertoi Quebecissa olevan kaksi erillistä oikeusjuttua, jossa epäillyt ovat kuvaamisen lisäksi levittäneet elokuvia luvatta eteenpäin.
Jones olisi halunnut Lissamanille ehdottoman vankeusrangaistuksen, jotta ihmisille olisi saatu varoittava esimerkki toiminnan laittomuudesta. Jones toivookin, että luvattomasta kuvaamisesta saadut rangaistukset kovenevat tulevaisuudessa.
Elokuvateollisuutta edustavien tahojen mukaan elokuvien luvaton kopiointi ja levittäminen vaikuttaa elokuvateattereiden lisäksi haitallisesti mm. maan verotuloihin ja videovuokraamoiden toimintaan.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.