Sadan dollarin läppäri joululahjaksi

Matti Robinson
14. marraskuuta, 2008 15:06

OLPC (One Laptop Per Child) eli niin kutsuttu sadan dollarin läppäri rantautuu Eurooppaan kaikkien ostettavaksi. OLPC-projektin tavoitteena oli saada aikaiseksi nykyaikainen kannettava tietokone, jota voitaisiin myydä edullisella alle sadan dollarin hinnalla muun muassa koululaisten käyttöön.
Erityisesti kehittyvien maiden kiinnostuksen kohteena ollut tietokone ei saanut toivomaansa massasuosiota ja miljoonien myyntitoiveiden sijaan ensimmäisessä aallossa jouduttiin tyytymään 600 000 myytyyn laitteeseen. Hintakin oli karannut reilusti tavoitteesta ja loppujen lopuksi laitetta myytiin 188 dollarin hintaan. Lisäksi läppäreiden toimitukset venyivät, jonka johdosta OLPC solvi yhteistyösopimuksen Amazonin kanssa.
Tämänkertaisia OLPC XO -läppäreitä tulee kauppaamaan siis Amazon. "Osta yksi, Anna yksi"-periatteella myytävät koneet maksavat ennakkotietojen mukaan 268 puntaa eli 313 euroa ja kun ostat koneen niin saat itse yhden ja lahjoitat toisen kehitysmaan lasten käyttöön. OLPC:tä myytiin jo viime vuoden marras-joulukuussa samalla periaatteella Yhdysvalloissa.
Amazon tulee myymään läppäriä kaikkiin EU-maihin ja lisäksi Venäjälle, Turkkiin ja Sveitsiin. BBC:n mukaan läppäri saapuu myyntiin ensi viikon maanantaina.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.