Käytettyjen Wii Speak -laitteiden myyntiä hankaloitetaan latauskoodeilla

Kaarlo Räihä
14. marraskuuta, 2008 13:01

Nintendo esitteli tänä kesänä järjestetyillä E3-messuilla Wii-pelikonsoliin liitettävää Wii Speak -lisälaitetta, jonka avulla Wii-pelaajat voivat kommunikoida keskenään puheen avulla.
Wii Speak on tarkoitus tuoda myyntiin Yhdysvalloissa vielä tämän kuun aikana yhdessä Animal Crossing: Let's Go to the City -pelin kanssa. Laitteen avulla kuluttajat voivat kommunikoida keskenään tietyissä peleissä tai erillisenä keskusteluhuoneena Wii Speak Channel -kanavan kautta. Kaikkien Wii Speak -laitteiden mukana tulee latauskoodi, jonka avulla laitteen hankkivat kuluttajat voivat ladata itselleen Speak Channel -kanavan. Tätä koodia ei voi kuitenkaan siirtää tai myydä käytön jälkeen eteenpäin, sillä se on kertakäyttöinen, jonka lisäksi Speak Channel -kanavan latauskoodeja ei myydä erikseen. Täten käytetyn Wii Speakin ostaminen ei ole juuri kuluttajan etujen mukaista, koska itse laitetta hyödyntävää Speak Channel -kanavaa ei saa hankittua erikseen.
Nintendo suunnitelma estää käytettyjen laitteiden jälleenmyynti ei ole mitenkään uusi tapa lisätä laitteiden myyntiä. Samalla Nintendo saa helposti estettyä vastaavien tarvikelaitteiden ryntäyksen markkinoille, sillä ilman Speak Channel -latauskoodia laitteilla ei ole juuri myyntiarvoa uusille asiakkaille, vaan kohderyhmäksi jäävät ainoastaan ne tahot, jotka ovat jo ostaneet itselleen Wii Speakin.
Vastaavia rajoituksia on viime aikoina tuotu myös peleihin. Epic Gamesia johtavan Mike Cappsin mukaan pelitalot menettävät runsaasti tuloja, koska he eivät saa osuuksia vuokratuista tai jälleenmyydyistä peleistä. Tämän takia Epic Games aikoo jatkossa asettaa uudet ja käytetyt pelit eri kategoriaan. Pelitalon ensimmäinen esimerkki tästä on Gears of War 2, jossa pelin mukana toimitetaan yhden kerran käytettävissä oleva latauskuponki, jonka avulla peliin voi ladata viisi ilmaista moninpelikenttää.
Vastaavia toimia on nähty myös NBA Live 09 -pelissä, jossa kertakäyttöisellä latauskoodilla saa ilmaiset päivitykset joukkueiden pelaajalistoihin koko NBA-kauden läpi. Käytetyn pelin ostajalle sama ominaisuus kustantaa Yhdysvalloissa 9,99 dollaria.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.