Ranskan senaatti hyväksyi luvattomia lataajia kiusaavan lain

Kaarlo Räihä
4. marraskuuta, 2008 11:05

Ranskassa tekijänoikeudella suojattua materiaalia luvatta lataavat henkilöt voivat olla pian ongelmissa, sillä Ranskan senaatti hyväksyi eilen murskaavalla ylivoimalla luvattomia lataajia kiusaavan lakiehdotuksen. Uutta lakia kannatti 297 senaatin jäsentä ja vastustajia löytyi ainoastaan 15.
Seuraavaksi lakiehdotus menee kansalliskokouksen äänestykseen, ja jos se hyväksytään siellä, tulee Ranskasta ensimmäinen Euroopan maa, jossa tekijänoikeuksia rikkovien henkilöiden internet-yhteys voidaan sulkea näiden rikosten takia. Tämän lisäksi laki loisi uuden valvontaelimen, jonka vastuulla olisi lain tuomien muutoksien valvominen ja ihmisten kouluttaminen. Tavallisten kuluttajien lisäksi valvontaa suositellaan myös yrityksille, joiden tulisi jatkossa valvoa millaista sisältöä sen työntekijät siirtävät työpaikoilta löytyvien internet-yhteyksien avulla.
Ranskalaisten yhteyksiä ei kuitenkaan katkota suoraan, vaan luvatonta lataamista harrastavia kuluttajia varoitetaan aluksi kahdesti sähköpostilla, jonka jälkeen internet-liittymä voidaan sulkea. Tämä linjaus ei miellytä kaikkia, ja paikallinen poliitikko Bruno Retailleau yrittikin muuttaa internet-yhteyden katkaisemisen sakkorangaistukseksi, koska internet-yhteys on Retailleaun mukaan nykyaikana välttämättömyys, jota ilman on hankala elää.
Ranskan uudistus sotisi myös Euroopan parlamentin näkemyksiä vastaan. EU-parlamentin jäsenet pitivät kyseisiä toimia kansalaisvapauksien ja ihmisoikeuksien vastaisina, joten jos laki hyväksytään Ranskassa, saattaa edessä olla useita oikeustaisteluita uuden lain osalta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.