MPAA puolusti CSS-suojausta menestyksekkäästi oikeudessa

Kaarlo Räihä
3. marraskuuta, 2008 13:45

Elokuvateollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) on jälleen puolustanut menestyksekkäästi CSS-kopiointisuojausta Yhdysvalloissa. DVD-elokuvia luvattomalta kopioinnilta suojaava CSS-kopiointisuojaus on aiheuttanut Yhdysvalloissa useita oikeusjuttuja, ja tällä kertaa MPAA taisteli kiinalaista Gowell Electronics -yritystä vastaan, joka on tuonut Yhdysvalloissa markkinoille DVD-soittimia, jotka eivät noudata CSS-suojauksen lisensointiehtoja.
Oikeuden mielestä Gowell Electronicsin on noudatettava CSS-suojauksen lisensointiehtoja, jos se aikoo myydä DVD-soittimiaan Yhdysvalloissa, jonka vuoksi MPAA saa jatkossa testata kaikkia Gowell Electronicsin DVD-soittimia, joita yritys aikoo tuoda Yhdysvaltojen markkinoille. MPAA haastoi Gowell Electronics- ja Nanjing Wanlida Technology Co., Ltd. -yritykset oikeuteen kesällä, koska kumpikin yritys toi markkinoille DVD-soittimia, joissa CSS-suojauksen lisensointiehtoja ei noudatettu, jonka seurauksena kyseisten yritysten soittimilla on DVD-elokuvien luvaton kopiointi normaalia helpompaa. MPAA:n mukaan tällainen luvaton kopiointi aiheuttaa elokuvateollisuudet suuret tappiot joka vuosi, jonka vuoksi järjestö yrittää estää kaikin keinoin elokuvien luvattoman kopioinnin.
Kyseessä on jo yhdeksäs kerta, kun DVD-soittimen tai DVD-elokuvien toistoon kykenevien elektroniikkalaitteiden valmistaja on hävinnyt MPAA:lle oikeudessa CSS-lisenssisopimusten osalta. MPAA:n kannalta on tosin harmillista, että oikeuden päätökset ovat lainvoimaisia vain Yhdysvalloissa, joten Gowell Electronics voi jatkaa helpomman kopioinnin mahdollistavien DVD-soittimien myymistä esim. Kiinassa. Jo myytyjä DVD-soittimia ei myöskään vedetä pois Yhdysvaltojen markkinoilta, vaan kuluttajat saavat pitää ostamansa soittimet.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.