Ensimmäiset sivulliset uhrit löytyivät Brittien luvattomien pelijakelijoiden metsästyksessä

Kaarlo Räihä
31. lokakuuta, 2008 10:19

Kerroimme elokuun lopulla, kuinka monet pelitalot ja -julkaisijat aloittivat peliensä luvattomia kopioita jakavien henkilöiden etsimisen ja korvausten keräämisen Britanniassa. Tuolloin kohteeksi oli tarkoitus ottaa 25 000 luvatonta nettijakelijaa, jonka takia monet tahot epäilivät, että tulilinjalle joutuu myös sivullisia uhreja.
Nyt ensimmäiset sivulliset uhrit ovat tuoneet tapauksensa julki Briteissä Which? Computing -lehdessä. Gill ja Ken Murdoch saivat kirjeen Ataria edustavalta Davenport Lyons -lakifirmalta, jossa heiltä vaadittiin maksamaan yhteensä 525 punnan eli noin 670 euron korvaukset Race07-pelin luvattomasta jakelusta. Kirjeen mukaan asia vietäisiin oikeuteen, jos Murdochit eivät maksaisi vaadittua summaa.
54- ja 66-vuotiaat Murdochit eivät kuitenkaan omien sanojensa mukaan ole koskaan pelanneet tietokonepelejä, ja virheen huomattuaan Atari ja Davenport Lyons lopettivat Murdochien ahdistelun.
Lawdit-lakifirmaa edustava Michael Coyle sanoi kuitenkin, etteivät Murdochit ole ainoita syyttömiä uhkauskirjeen saaneita tahoja, vaan Coyle hoitaa tällä hetkellä jo 70 vastaavaa tapausta, jonka lisäksi hän on jutellut muidenkin uhkausten saaneiden tahojen kanssa. Coylen mukaan monet syyttömistä tahoista ovat eläkeläisiä, jotka eivät koskaan ole pelanneet tietokoneella, jonka lisäksi he eivät ole käyttäneet P2P-ohjelmia. Toinen ongelmia aiheuttava asia Coylen mukaan ovat langattomat verkot, joita käytetään luvatta, koska monet langattomat verkot ovat täysin salaamattomia, jolloin ilkeät tahot voivat hoitaa lataamisen muiden ihmisten internet-yhteyksien avulla.
Monet syyttäjät ovat kuitenkin sanoneet, että ihmisten pitäisi suojata langattomat verkkonsa tai he saavat vastata itse väärinkäytösten seuraamuksista, mutta Coylen mukaan laissa ei näin sanota. Murdochit eivät kuitenkaan omista omaa langatonta verkkoa, ja toistaiseksi ei ole selvinnyt se seikka, miten heidän IP-osoitteensa on päätynyt luvattomien lataajien IP-osoitteita keräävien tahojen listoille. Yksi vaihtoehto tälle olisi esim. The Pirate Bayn trakkerin käyttämä tekniikka, jossa lataajille kerrotaan vääriä IP-osoitteita. Jos luvattomien lataajien etsijät eivät varmista, että kyseiset IP-osoitteet todella jakavat luvatta tekijänoikeudella suojattuja tiedostoja, on väärien syytösten todennäköisyys erittäin suuri.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.