RDM tuo huippusalauksella varustetun kilpailijan Blu-ray-levyille?

Kaarlo Räihä
30. lokakuuta, 2008 10:58

Blu-ray-formaatti on jälleen saamassa uuden kilpailijan, kun internetiin ilmaantui tietoja Royal Digital Median (RDM) uudesta optisesta levyformaatista.
RDM:n uusi ja ainakin toistaiseksi nimeämätön formaatti ei käytä Blu-rayn tapaan sinistä laservaloa datan lukemiseen, vaan dataa luetaan levyltä punaisen laservalon avulla, joten levyt vastaavat tältä osin esim. DVD-levyjä. Täten levyjen ja soittimien hinta saadaan Blu-rayn vastaavia hintoja alemmaksi, koska soittimissa ja tallennuslaitteissa voidaan käyttää edullista jo olemassa olevaa tekniikkaa levyjen lukemisessa ja kirjoittamisessa.
Uuden formaatin levyille luvataan tallennuskapasiteetiksi 100 gigatavua, jonka lisäksi elokuvalevyt tukevat videon tallennusta 1920p-resoluutiolla. Blu-rayn suurin tuettu resoluutio on vastaavasti 1080p ja kuluttajille on toistaiseksi tarjottu vain 50 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettuja levyjä, vaikkakin useat valmistajat ovat jo esitelleet suuremmilla tallennuskapasiteeteilla varustettuja Blu-ray-levyjä.
Kuluttajien kannalta uuden formaatin ikävin uudistus on DreamStream-yhtiön kehittämä kopiointisuojaus, jota tullaan käyttämään uusilla levyillä suojaamaan dataa luvattomalta kopioinnilta. DreamStreamin tekemän kehitystyön myötä uusilla levyillä voidaan käyttää 2 048 -bittistä European Encryption Solution -salausmenetelmää (EES). Blu-ray-elokuvissa käytössä on 128-bittiseen AES-salaukseen perustuva suojaus, jonka Muslix64-nimimerkillä tunnettu henkilö onnistui kiertämään vuoden 2006 lopulla. DreamStreamin toimitusjohtajana toimiva Ulf Diebel sanoo yrityksen lehdistötiedotteessa Muslix64:n tekemien toimien aiheuttaneen lukuisia ongelmia Blu-ray-formaatille, jonka lisäksi elokuvastudiot ovat menettäneet huomattavia summia rahaa ongelman aiheuttaneen piratismin seurauksena.
Blu-ray-elokuvien kopiointisuojauksia on myöhemmin parannettu BD+-kopiointisuojauksen avulla, mutta tämäkään suojausmenetelmä ei ole aukoton, joten Blu-ray-elokuvien luvaton kopiointi on mahdollista.
Lehdistötiedotteen mukaan formaatin virallinen julkaisu tapahtuu ensi vuoden alkupuolella ja tavoitteena on, että uuden formaatin elokuvat ja niitä toistavat soittimet olisivat saman hintaisia nykyisten DVD-soittimien kanssa. Uudet soittimet tulisivat olemaan yhteensopivia nykyisten CD- ja DVD-levyjen kanssa.
Lehdistötiedote herättää kuitenkin monia epäilyksiä formaatin todellisesta tilanteesta, sillä esim. "Royal Digital Media" ja "European Encryption Solution" -hakuyhdistelmät Googlessa eivät tuota juuri muita tuloksia kuin lehdistötiedotteeseen viittaavia uutisia. Tämän lisäksi lehdistötiedotteen mainitsema hintataso ei uuden formaatin vaatimien laitteisto- ja lisensointimuutosten myötä kuulosta kovinkaan uskottavalta. Formaatin todellinen tilanne selvinnee kuitenkin toivottavasti ensi vuoden alkupuolella, mutta ainakaan toistaiseksi DreamStreamin antamat tiedot eivät vakuuta allekirjoittanutta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.