Matkapuhelinten tekijänoikeusmaksut puhuttavat taas

Kaarlo Räihä
22. lokakuuta, 2008 19:11

Tekijänoikeusjärjestö Teosto on jo muutaman vuoden ajan yrittänyt saada matkapuhelimia hyvitysmaksun piiriin, mutta ainakaan toistaiseksi järjestö ei ole onnistunut toimissaan. Teosto ei ole kuitenkaan lannistunut kokemistaan tappioista, vaan tekijänoikeusjärjestö aikoo tänäkin vuonna kampanjoida ahkerasti, jotta matkapuhelimet saataisiin hyvitysmaksujen piiriin.
Suomessa eri tallennusmedioiden ja laitteiden hyvitysmaksuista päättää valtioneuvosto, joka päivittää maksettavien hyvitysmaksujen suuruutta jälleen tämän vuoden joulukuussa. Tänä vuonna Teosto aloitti oman kampanjointinsa hyvissä ajoin, sillä ensimmäiset asiaan liittyvät tutkimustulokset järjestö julkaisi kesällä, ja nyt järjestö on jatkanut pommitusta julkaisemalla toisen tutkimuksen tulokset, joiden mukaan musiikkipuhelin on jo yleisempi kuin MP3-soitin.
Teosto teetti kyselyn Taloustutkimus Oy:llä, ja kyselyn mukaan 15–29-vuotiaista suomalaisista 63 prosenttia omistaa musiikintoisto-ominaisuuksilla varustetun matkapuhelimen. 15–79-vuotiaiden parissa vastaava luku on 40 prosenttia. Kyselyn mukaan 58 prosenttia musiikintoisto-ominaisuuksilla varustettujen puhelinten omistajista on tallentanut puhelimiinsa musiikkia ja tallennettujen musiikkikappaleiden määrän mediaani on 20 kappaletta.
Kyselyn mukaan musiikki päätyy puhelimeen yleensä kuluttajan omalta CD-levyltä. Muita suosittuja tapoja hankkia musiikkia matkapuhelimeen olivat internetin digitaaliset musiikkikaupat ja P2P-ohjelmien kautta tapahtuva lataaminen. Kyselyssä selvisi myös se, että kuluttajat kuuntelevat matkapuhelimillaan enemmän itse tallentamaansa musiikkia kuin radiota. Kysely järjestettiin 18.–26.8. välisenä aikana, ja siihen vastasi 1301 henkilöä, joista 513 vastaajaa omisti musiikintoisto-ominaisuuksilla varustetun matkapuhelimen.
Matkapuhelinten ohella Teoston hyvitysmaksuyksikkö on tutkinut myös ulkoisten kiintolevyjen käyttöä yksityisessä kopioinnissa. Viime vuonna myös kiintolevyt jäivät hyvitysmaksuohjelman ulkopuolelle, joten Teostolta voidaan odottaa tämän vuoden aikana vielä tilastoja kiintolevyjen käyttötarkoituksista.
Hyvitysmaksujen lisäämistä matkapuhelimiin on aiemmin vastustanut mm. Nokia ja EFFI (Electronic Frontier Finland ry).

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.