The Pirate Bayn trakkeri kertoo lataajille vääriä IP-osoitteita

Kaarlo Räihä
21. lokakuuta, 2008 11:21

The Pirate Bayn (TPB) ja tekijäoikeusjärjestöjen välinen taistelu on käynyt kuumana jo useiden vuosien ajan. Osapuolten välinen kisailu ei rajoitu pelkästään lehdistötiedotteisiin ja oikeusjuttuihin, vaan paremmuutta mitataan myös tietoteknisillä taidoilla.
Koska TPB:n trakkeri on avoin kaikille, on sen avulla helppo selvittää tiettyjä tiedostoja lataavien henkilöiden IP-osoitteet. Tekijänoikeusjärjestöt voivat pelotella tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen luvattomia lataajia näiden tietojen avulla esim. Isossa-Britanniassa, jossa he voivat IP-osoitteen avulla ilmoittaa lataajan internet-operaattorille, että kyseisen internet-liittymän omistajalle täytyy lähettää varoituskirje luvattomasta lataamisesta.
Myös TPB:n ylläpitäjät ja Opentracker-trakkerin kehittäjät ovat olleet tietoisia tästä ongelmasta, jonka vuoksi Opentracker-trakkerin kehittäjät ovat muokanneet trakkerin toimintaa viime vuonna siten, että asiakassovelluksen pyytäessä tiettyä torrentia jakavien käyttäjien IP-osoitteita lisätään tähän listaan satunnaisia IP-osoitteita. Täten oikeiden jakajien löytämiseksi on BitTorrent-ohjelman tarkistettava jokaiselta IP-osoitteelta erikseen, että nämä varmasti jakavat kyseisen torrentin tiedostoja.
BitTorrent-ohjelmat tekevät tämän tarkistuksen automaattisesti, joten tavalliselle lataajalle väärät IP-osoitteet eivät aiheuta harmia, mutta tekijänoikeusjärjestöjen täytyy tämän vuoksi tarkistaa erikseen se, että jakaako kyseinen IP-osoite todellakin tekijänoikeudella suojattua sisältöä, jolloin trakkerin jakamat IP-listat eivät sellaisenaan riitä todisteeksi.
Satunnaisten IP-osoitteiden lisäämisen varjopuolena on tosin se, että näille IP-osoitteille lähetetyt tarkistuspyynnöt saattavat aiheuttaa turhia hälytyksiä esim. koneen tietoturvaohjelmassa, jonka lisäksi internet-yhteyden omistaja saattaa saada esim. DMCA-poistopyyntöjä, vaikka hän ei olisi koskaan käyttänyt BitTorrent-ohjelmaa.
TPB:n perustajiin kuuluva Fredrik "TiAMO" Neij kertoi TorrentFreak-sivustolle, että TPB aikoo tulevaisuudessa parantaa tekijänoikeusjärjestöjen toimien havaitsemista trakkerilla mm. kehittämällä automaattista tunnistusmenetelmää, jonka avulla IP-osoitteita keräävät tahot saadaan suljettua palvelun ulkopuolelle.
TorrentFreak huomauttaa kuitenkin, että kaikkia nuuskijoita ei saada suljettua trakkerien ulkopuolelle, joten ulkopuoliselta tarkkailulta suojattu tiedostojenvaihto ei onnistu yksityisten tai julkisten BitTorrent-trakkerien avulla.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.