Uusi-Seelanti potkii luvattomat lataajat linjoilta helmikuusta alkaen

Kaarlo Räihä
19. lokakuuta, 2008 12:42

Vaikka monissa maissa on keskusteltu siitä, että tekijänoikeudella suojattua materiaalia luvatta jakelevien henkilöiden internet-yhteys pitäisi sulkea, ei missään ole kuitenkaan saatu tätä ehdotusta muutettua käytännön toimiksi. Uusi-Seelanti on nyt kuitenkin onnistunut tässä, sillä aiemmin hyväksytty Copyright Amendment Act 2008 -ehdotus on tulossa näillä näkymin voimaan ensi vuoden helmikuussa.
Copyright Amendment Act 2008 sisältää useita muutoksia Uuden-Seelannin tekijänoikeuslakiin, mutta eniten keskustelua uudistuksista on herättänyt uusi lisäys, jonka mukaan maassa toimivilla internet-operaattoreilla pitää olla mietittynä keinot, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkovan asiakkaan internet-yhteys voidaan sulkea. Lain mukaan tekijänoikeusrikoksien pitää olla toistuvia, jotta yhteyden saa sulkea, mutta laki ei anna mitään tarkempaa selvitystä siitä, mitkä toimet katsotaan toistuviksi tekijänoikeusrikoksiksi.
Vaikka uudistus on mieluinen tekijänoikeusjärjestöille, eivät maan internet-operaattorit ja kansalaisoikeuksia puolustavat tahot ole kovin mielissään uudistuksesta, sillä tällä hetkellä tekijänoikeusjärjestöjen ei tarvitse hakea oikeudelta päätöstä internet-yhteyden sulkemiseksi, vaan asia on tekijänoikeusjärjestöjen ja internet-operaattoreiden välinen. Kuluttajat voivat tietenkin valittaa internet-yhteyden katkaisemisesta oikeuteen, mutta väärät syytökset voivat aiheuttaa ongelmia niille asiakkaille, jotka eivät ole tehneet tekijänoikeusrikoksia internet-yhteytensä avulla.
Lakia voidaan kuitenkin vielä tarkentaa, jos tekijänoikeusjärjestöt ja internet-operaattorit pääsevät muutoksista yhteisymmärrykseen, jolloin toivottavasti asioille saadaan selvät pelisäännöt, joiden avulla syyttömien henkilöiden internet-yhteydet eivät olisi vaarassa joutua suljetuiksi.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.