Miniläppärit testissä

Matti Robinson
3. lokakuuta, 2008 16:11

Otimme testiin kolmen suurimman miniläppärivalmistajan pienikokoiset kannettavat tietokoneet. Testissä olivat Asus Eee PC 901, Acer Aspire One A110 ja MSI Wind U100. Testilaitteet erosivat toisistaan niin teknisten ominaisuuksien, käyttöjärjestelmien kuin hinnankin suhteen.
Laitteiden tekniset tiedot (tarkemmat tiedot Laitevertailusta):
Asus Eee PC 901
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-20GB SSD
-Windows XP
Acer Aspire One A110
-1,6GHz Intel Atom
-512MB DDR2
-8,9"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-8GB SSD
-Linpus Linux
MSI Wind U100
-1,6GHz Intel Atom
-1GB DDR2
-10"-näyttö (1024x600)
-Intel GMA 950
-80GB HDD
-Windows XP

Järjestyksessä vasemmalta oikealle (ei mittakaavassa): Asus Eee PC 901, MSI Wind U100 ja Acer Aspire One A110
Kokeilujakso koostui lähinnä pintapuolisista havainnoista, nettiselailusta, videontoistotesteistä sekä miniläppäreille olennaisten ominaisuuksien kuten akun keston, toiminnallisuuden ja langattomien yhteyksien vertailuista. Löydät omat testiartikkelit kustakin miniläppäristä seuraavista linkeistä: Asus Eee PC 901, Acer Aspire One A110 ja MSI Wind U100.
Kaikki miniläppärit vaikuttivat varsin laadukkailta - etenkin kun otetaan huomioon niiden alhaiset hinnat. Acerin ja MSI:n kannettavat erottuivat edukseen hieman muovisemman vaikutelman antavasta Eee PC 901:stä. Raahattaviksikin haukuttuihin 15 tuuman läppäreihin verrattuna testatut laitteet olivat miniläppäri-nimen veroisia. Aspire One on selkeästi joukon kevein alle kilon painoisena, mutta suurin ja painavin, kymmenen tuuman näytöllä varustettu, MSI Wind:kään ei paina syliä.
Akun kesto on järeämmillä akuilla varustetuissa Eee PC:ssä ja Windissä omaa luokkaansa, ja testin aikana niiden käyttöajassa päästiin lähelle ilmoitettua kuutta (Asus) ja seitsemää (MSI) tuntia. Acerin kolme tuntia on puolestaan aika vaatimaton akkukesto, ottaen huomioon SSD-levyn ja virtapihin Atom-prosessorin.

Osaksi isommasta akusta johtuen Asus on Aceria hieman paksumpi
Koneiden tehot ovat lähes identtiset, sillä saman prosessorin lisäksi kaikissa on yhdysrakenteinen GMA 950 -näytönohjain. Keveämmän Linux-käyttöjärjestelmän ansiosta Acer oli ehkä hieman pirteämpi peruskäytössä, vaikka RAM-muistia on puolet (512MB) kilpailijoiden määrästä (1024MB). Videotoistossa Windows-miniläppärit ottivat puolestaan voiton toistamalla onnistuneesti 720p-resoluution DIVX AVI -videota. MPEG-4 AVC, eli h.264 koodekilla pakattuja 720p-videoita ei mikään läppäri jaksanut pyörittää. Myös pelikäytössä kokeilimme kumpaakin Windows-läppäriä ja yllätykseksemme huomasimme, että esimerkiksi uusi FIFA 09 -demoversio pyöri siedettävästi, joskin minimiasetuksilla.
Tavanomaisemmissa käyttötesteissä pääosan saivat näppäimistön ja touchpadin käytettävyys, käynnistymisnopeus sekä WLANin kantomatka.
Acerin Linux käynnistyi selvästi nopeammin kuin Windows-käyttöjärjestelmällä varustetut MSI ja Asus. Kuitenkin myös Windows-koneet käynnistyivät hyvin rivakasti - reilusti alle minuutissa. Testiyksilöiden selkeästi suurimmat käytettävyyserot löytyivät puolestaan näppäimistön ja touchpadin eroavaisuuksista. MSI:n touchpad otti voiton hieman kehnomman Asuksen ja huonon näppäinsijoitteilun vaivaaman Acerin nenän edestä. Tilannetta tasoitti Acerin loistava näppäimistö, joka peittosi isomman Windinkin. Kahdesta testissä olleesta Eee PC 901:stä toinen oli ilmeisesti "sunnuntaikappale", sillä sen näppäintuntuma oli todella kehno.
Asus Eee PC 901 on ainut kolmesta, jossa on 802.11n-standardin mukainen WLAN ja se siivitti myös kantomatkavertailussa Eee PC:n voittoon. Hieman huonommin kuuluvien Acerin ja MSI:n erot olivat varsin pienet.

Järjestyksessä alhaalta ylös: 15" HP, 12" iBook, Acer Aspire One A110, Asus Eee PC 901
Kiitos yhteistyöstä: SERV-IT MSI Asus

AfterDawn.com Laitervertailu
Acer Aspire One A110Asus Eee PC 901MSI Wind U100
Miniläppäreiden vertailu

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.