Nokia julkisti kosketusnäyttöisen 5800 XpressMusicin

Markus Lehtiniitty
2. lokakuuta, 2008 19:22

Nokia julkisti tänään Nokia Remix -tapahtumassaan Lontoossa kosketusnäyttöisen, aiemmin Tube-kehitysnimelläkin tunnetun 5800 XpressMusic -musiikkipuhelimen. Siinä on uusi neljännen sukupolven S60 5th Edition -käyttöliittymä, joka on optimoitu kosketusnäyttökäyttöön. Nokian veroton hinta-arvio uutuudelle on 279 euroa ja myyntiin 5800 XpressMusic on tulossa vielä tämän vuoden aikana.
5800 XpressMusicin näyttö on kooltaan 3,2 tuumaa ja tarkkuudeltaan 360x640 pikseliä, eli sen kuvasuhde on 16:9. Näyttö toistaa 16,7 miljoonaa eri värisävyä ja on toteutettu TFT-tekniikalla.
Näyttöä voi käyttää joko sormin tai mukana tulevaa stylus-kynää hyödyntäen. Kosketusnäyttö ei tue Applen iPhoneista tuttuja ns. "multi-touch"-ominaisuuksia, mutta niiden sijaan 5800 XpressMusic tarjoaa paremman tuntuman painalluksille värisemällä aina näyttöä kosketattessa. 5800:sta löytyy sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, joten näyttö kääntyy automaattisesti puhelimen asennon mukaisesti pysty- tai vaakasuuntaan.
5800 XpressMusicissa on panostettu erityisesti musiikkiominaisuuksiin. Laitteesta löytyy muun muassa 3,5 millimetrin standardi kuulokeliitäntä ja "surround sound" -kaiuttimet. Lisäksi laitteesta löytyy tietenkin Nokian oma musiikkikauppa. Mukana tulee kahdeksan gigatavun muistikortti ja musiikintoistoaikaa Nokia lupaa 35 tuntia. 5800 XpressMusic tulee myös olemaan yksi ensimmäisiä laitteita, jotka tukevat Nokian Comes with Music -palvelua.
Uutuuden muita ominaisuuksia ovat 3,2 megapikselin kamera Carl Zeiss -linssillä, automaattitarkennuksella, kaksois-LED-kuvausvalolla sekä videokuvaustuella, internetselain (Flash-tuella), GPS-paikannus ja Nokian Kartat-sovellus, 81 megatavun sisäinen muisti, microSD-muistikorttipaikka, TV-ulostulo sekä Bluetooth- ja WLAN-yhteydet. Kyseessä on 3G-puhelin varustettuna nopeilla HSDPA-datayhteyksillä.
S60-käyttöliittymään on lisätty uuden version myötä suuria kosketusnäppäimiä. Päänäytölle saa näkyviin neljän ihmisen kuvan, joita painamalla näkee muun muassa yhteyshistoriansa näiden henkilöiden kanssa. 5800 XpressMusic tukee kolmea eri tekstinsyöttötapaa: käsialantunnistus, näytöllä oleva QWERTY-täysnäppäimistö tai näytöllä oleva perinteinen puhelinnäppäimistö. Näytön yläpuolelta löytyy XpressMusic-näppäin, jota painamalla saa esiin mediatoimintojen valikon. Mukana tulee kaksi peliä: Bounce ja Global Racer -autopeli, jossa autoa ohjataan kääntelemällä 5800:aa.
5800 XpressMusic painaa 109 grammaa ja sen mitat ovat 111 x 51,7 x 15,5 millimetriä. Saataville tulee kolme värivaihtoehtoa: punamusta, sinimusta ja hopeamusta. Mukana tulee myös nauhan päässä oleva plektra (kuva alla), jollaista käytetään yleensä kielisoittimien kielien näppäilyyn.




Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.