Wal-Mart sulkee musiikkikauppansa DRM-palvelimet

Kaarlo Räihä
27. syyskuuta, 2008 22:05

Yhdysvaltalainen kauppaketju Wal-Mart ilmoitti eilen, että yritys sulkee digitaalisen musiikkikauppansa DRM-palvelimet lokakuun 9. päivä.
Wal-Martin latauspalvelu käynnistyi vuonna 2004 DRM-suojattujen WMA-tiedostojen voimin. Latauspalvelu aloitti DRM-vapaiden MP3-kappaleiden myynnin viime vuoden elokuussa ja DRM-suojattujen WMA-kappaleiden myynti loppui kokonaan tämän vuoden helmikuussa, joten yritykselle DRM-palvelimien pyörittäminen ei nähtävästi ole enää taloudellisesti kannattavaa.
Wal-Martilla ei ole ainakaan näillä näkymin aikomusta hyvittää kuluttajille heidän DRM-ostoksiaan, joten lokakuun 9. päivän jälkeen kuluttajat eivät voi enää uudistaa DRM-kappaleidensa kuunteluoikeuksia. Wal-Mart suositteleekin, että kuluttajat polttavat ostamansa kappaleet Audio CD -levyksi, jonka kuunteleminen onnistuu myös tulevaisuudessa.
Wal-Martin DRM-suojattuja elokuvia ja TV-sarjan jaksoja kaupannut videolatauspalvelu suljettiin viime vuoden lopulla, joten yritykselle DRM-suojatuista tiedostoista rahaa maksaneet kuluttajat eivät todennäköisesti ole kovin mielissään yrityksen toimista.
DRM-liiketoiminnan luotettavuus on kokenut kuluttajien näkökulmasta tämän vuoden aikana useita kolauksia, sillä Wal-Martin ohella DRM-palvelimien sulkemisista ovat tänä vuonna kertoneet mm. Microsoft ja Yahoo. Microsoft jatkoi kuitenkin myöhemmin DRM-palvelintensa elinkaarta ja Yahoo on luvannut korvata asiakkaiden tekemät ostokset näille kokonaisuudessaan takaisin.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.