P2P-linkit jäävät laillisiksi Espanjassa

Kaarlo Räihä
20. syyskuuta, 2008 22:06

Viime lokakuussa Espanjassa taisteltiin oikeudessa siitä, että onko P2P-ohjelmien käyttämien tiedostolinkkien jakaminen internet-sivuilla sallittua, jos linkin ja P2P-ohjelman avulla pystyy lataamaan tekijänoikeudella suojattua sisältöä luvattomasti.
Tuolloin oikeus totesi, etteivät Sharemula-sivuston ylläpitäjät tehneet mitään väärää, kun he jakelivat tekijänoikeudella suojatun sisällön luvattoman lataamisen mahdollistavia P2P-linkkejä sivustonsa kautta. Oikeus kuitenkin totesi, että näiden P2P-linkkien jakelu voisi olla lain kannalta ongelmallista, jos näitä linkkejä myytäisiin tai niiden avulla ansaittaisiin rahaa.
Mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan olleet tyytyväisiä tuomioon, vaan he valittivat oikeuden päätöksestä. Nyt Madridin oikeuslaitos on antanut oman päätöksensä, jonka mukaan P2P-linkkien jakelussa ei ole mitään laitonta. Linkkien jakelijat eivät myöskään ole vastuussa näiden linkkien tarjoamasta sisällöstä, eikä mahdollisilla taloudellisilla asioilla ole mitään vaikutusta asian laillisuuteen. Oikeuden päätös on lopullinen, eikä siitä voi täten valittaa.
Päätöksen myötä Espanja kiinnostanee jatkossa monia P2P-palveluita muissa maissa pyörittäviä tahoja, jotka ovat joutuneet oikeudellisiin ongelmiin P2P-sivustojen pyörittämisen seurauksena. Toistaiseksi elokuva-alan etuja puolustava MPAA (Motion Picture Association of America) ja äänitealan etuja puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) ovat olleet vaitonaisia tapauksesta.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.