Kanadassa operaattorit maksavat lisää tekijänoikeuskorvauksia soittoäänistä

Kaarlo Räihä
19. syyskuuta, 2008 23:54

Oikeustaistelu tekijänoikeuskorvauksien keräämisestä soittoäänien osalta on nyt saatu päätökseen Kanadassa, kun korkein oikeus päätti olla käsittelemättä teleoperaattoreiden tekemän valituksen matkapuhelinten soittoääniin liittyvien tekijänoikeuskorvauksien maksamisesta.
Teleoperaattoreista BCE Inc. ja Telus Corp. sekä matkapuhelinalan etujärjestö CWTA (Canadian Wireless Telecommunications Association) valittivat oikeuteen tekijänoikeuslautakunnan vuonna 2006 tekemästä päätöksestä, jonka mukaan operaattoreiden myymistä soittoäänistä pitää maksaa esittämiseen liittyviä tekijänoikeuskorvauksia myös vuosilta 2003-2005. Teleoperaattoreiden mukaan soittoäänien ostaminen ei takaa sitä, että soittoääniä varsinaisesti kuunnellaan, jolloin kyseessä on vain yksityinen tiedonsiirto, eikä musiikin julkinen esittäminen. Alemmat oikeusasteet olivat asiasta kuitenkin samaa mieltä tekijänoikeuslautakunnan kanssa, jonka takia operaattorit ja etujärjestö hakivat valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.
Tekijänoikeuslautakunnan asettaman tekijänoikeuskorvauksen suuruus on kuusi prosenttia asiakkaan maksamasta summasta, jos soittoääni on maksanut yli dollarin ja 0,06 dollaria, jos soittoäänen hinta on ollut alle dollarin.
CWTA:n johtajiin kuuluva Marc Choma oli pettynyt päätökseen. Choman mukaan operaattorit maksavat nyt korvauksia kappaleiden toimittamisesta asiakkaiden matkapuhelimiin. Tämän lisäksi artistit ja yhtyeet saavat muitakin tekijänoikeuskorvauksia myydyistä soittoäänistä, jonka vuoksi Choma toivoo, että tuleva hallitus ottaisi asiaan kantaa, kun tekijänoikeuslakeja uudistetaan seuraavan kerran. Artisteja ja muusikoita edustavan SOCAN:in (Society of Composers, Authors and Music Publishers of Canada) lakiasioista vastaava Paul Spurgeon sanoi, että artistit saivat ennen tätäkin päätöstä tekijänoikeuskorvauksia, mutta korvaukset eivät olleet riittäviä. Spurgeonin mukaan päätöstä voidaan hyödyntää myös P2P-oikeudenkäynneissä, joissa musiikin luvattomat jakelijat voitaisiin määrätä maksamaan samoja korvauksia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.