CSS-suojauksella varustettuja DVD-levyjä polttavat asemat pian markkinoilla

Kaarlo Räihä
15. syyskuuta, 2008 18:50

Vaikka kuluttajat ovat voineet työstää omia DVD-elokuvia jo vuosien ajan, eivät kotikäytössä olevat tallentavat DVD-asemat tai DVD-levyt ole tukeneet kaupallisilla levyillä käytettävien kopiointisuojausten käyttöä. Täten suuret elokuvastudiot eivät ole juuri myyneet kuluttajille internetin kautta elokuvia, joita he voivat itse tallentaa DVD-levyille, koska ilman kopiointisuojauksia olevat elokuvat ovat studioiden mukaan ongelmallisia luvattoman kopioinnin osalta.
Nyt tämän asian muuttuminen on jälleen askeleen lähempänä, kun tietokoneita valmistava Dell on ilmoittanut lisäävänsä option tilata tiettyjä tietokoneitaan CSS-suojauksen kirjoittamista tukevalla DVD-asemalla. Asema tuo koneisiin lisää hintaa noin 120 dollaria eli noin 85 euroa. Aseman lisäksi tietokoneisiin tulee mukaan Sonicin poltto-ohjelma, jolla CinemaNow-palvelusta ladatut elokuvat voi polttaa DVD-levyille katselua varten.
CinemaNow-palvelu tarjoaa kuluttajille ladattavaksi ja DVD-levylle poltettavaksi hieman yli 100 elokuvaa. Näiden ladattavien ja poltettavien elokuvien hinta on ainakin aluksi alle 10 dollaria per elokuva. Tarjonnasta löytyy elokuvia Warnerilta, Sonylta, Universalilta, Paramountilta ja Lionsgatelta. Isoista nimistä toistaiseksi kadoksissa ovat Fox, Disney ja MGM, joiden kanssa CinemaNow neuvottelee parhaillaan, jotta myös näiden studioiden elokuvia saataisiin kuluttajille poltettavaksi.
CSS-tallennusta tukevan DVD-aseman lisäksi kuluttajan on hankittava itselleen CSS-tallennusta tukevia DVD-levyjä, joiden hinnat tulevat olemaan korkeampia kuin tavallisten tallentavien DVD-levyjen hinnat. CinemaNow-palvelun ohella Sonic on kauppaamassa kehittämäänsä tekniikkaa muillekin internetin videokaupoille, jolloin tekniikka voisi yleistyä ainakin Yhdysvalloissa, jolloin laitteiden hinnat toivottavasti laskevat alemmaksi. Tällä hetkellä tekniikan mahdollisesta rantautumisesta Yhdysvaltojen ulkopuolelle ei ole kerrottu mitään.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.