YouTube ei neuvo enää terroristeja tai suosi huumeita

Kaarlo Räihä
13. syyskuuta, 2008 15:36

Internetin laaja-alainen materiaalitarjonta ei ole kaikkien ihmisten mieleen, ja monet tahot ovat vaatineet aikojen saatossa tarkempaa kontrollia internetin tarjontaan. Tavallisten kuluttajien ohella myös useiden maiden puolustusvoimat ovat olleet huolissaan terroristien tekemästä sisällöstä, jota ihmiset ovat voineet ladata itselleen esim. videopalveluiden kautta.
Kasvaneen painostuksen myötä videopalvelu YouTube on nyt tiukentanut ehtojaan sen osalta, millaisia videoita YouTubessa sallitaan jatkossa. Uusi ohjeistus kieltää mm. pommien tekemiseen ja huumeiden käyttöön liittyvät videot, joiden lisäksi mustalla listalla ovat eläinten julma kohtelu ja kaikki väkivaltaa näyttävä tai siihen kannustava sisältö.
YouTuben suuren suosion myötä ehtojen tarkka valvonta on kuitenkin hankalaa esim. huumausaineiden kohdalla, koska maailman eri kolkissa erilaisten aineiden luokittelu ja laillisuus vaihtelee suuresti, joten tiukan rajan vetäminen asian suhteen on mahdotonta.
FBI:n edustaja Richard Kolko sanoi muutoksen helpottavan liittovaltion poliisin työtä hieman, sillä tarkistettavia videoita tulee olemaan vähemmän ainakin YouTubessa. Kolko tietää kuitenkin, että videoita on myös YouTuben ulkopuolella, joten työt eivät YouTuben uudistuksista huolimatta vähene merkittävästi. Internetin sananvapausasioita tutkiva John Morris ei usko YouTuben uudistuksen muuttavan mitään, sillä internetissä on niin paljon muita vastaavia sivustoja, joiden kautta samaa sisältöä voidaan jaella jatkossakin.
Terroristivideoiden poistamista on kannattanut erityisesti senaattori Joe Lieberman, joka on vaatinut YouTubea jo pidemmän aikaa poistamaan al-Qaidan ja muiden islamilaisten terroristijärjestöjen videoita. Liebermanin mukaan myös yritysten on otettava oma vastuunsa terrorismin vastaisessa taistelussa. Lieberman toivoo, että YouTuben ohella myös muut yhdysvaltalaiset yritykset seuraavat vastaavaa käytäntöä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.