WLAN-varkaus pelasti tanskalaisneidot tekijänoikeuskorvauksilta

Kaarlo Räihä
6. syyskuuta, 2008 15:10

Musiikkialan etuja kansainvälisesti puolustava IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) on kokenut ikävän oikeustappion Tanskassa, jossa tekijänoikeusjärjestö vaati kahdelta naiselta yhteensä 312 000 kruunun eli noin 42 000 euron korvauksia tekijänoikeusrikoksista.
IFPI:n mukaan naiset olivat jakaneet P2P-ohjelmien avulla luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia, jonka takia IFPI vaati toiselta naiselta 160 000 kruunun tekijänoikeuskorvauksia ja toiselta 152 000 kruunun tekijänoikeuskorvauksia. Naiset eivät kuitenkaan maksaneet, jonka takia asia meni oikeuden käsiteltäväksi.
Naiset eivät kieltäneet oikeudessa sitä, että heidän internet-yhteyttään oli käytetty luvattomaan tiedostojenjakoon, mutta naisten mukaan tekijänoikeuksia oli rikkonut taho, joka oli käyttänyt luvatta heidän internet-yhteyttään langattoman WLAN-verkon avulla. IFPI:n mielestä naiset olivat kuitenkin vastuussa internet-liittymistään ja niiden luvattomasta käytöstä, mutta oikeuden mielestä asia ei ole näin, vaan naiset todettiin eilen syyttömiksi, koska IFPI ei voinut osoittaa, että juuri kyseiset naishenkilöt olivat jakaneet luvatta tekijänoikeudella suojattua sisältöä.
Kyseisten naisten ohella monet muutkin tanskalaiset ovat saaneet vastaavia kirjeitä, joissa on vaadittu tekijänoikeuskorvauksia tai muuten edessä olisi oikeusjuttu. Eilisen päätöksen myötä näitä kirjeitä on kuitenkin huomattavasti hankalampi käyttää jatkossa pelottelukeinoina. IFPI ei aio kuitenkaan tyytyä oikeuden päätökseen, vaan se yrittää valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Tekijänoikeusjärjestöä edustava asianajaja Torben Steffensen sanoi lain olevan epäoikeudenmukainen, sillä laki ei suojaa artisteja luvattoman kopioinnin tuomilta taloudellisilta tappioilta.
Tanskan oma piraattijärjestö eli Piratgruppen otti (Googlen käännös) oikeuden päätöksen ilolla vastaan ja ryhmää edustava Sebastian Gjerding vaati, etteivät tekijänoikeusjärjestöt enää lähetä uhkauskirjeitä ihmisille. Gjerdingin mukaan on absurdia vaatia, että kuluttajat ovat vastuussa omien internet-yhteyksiensä luvattomista väärinkäytöksistä. Gjerdingin sanoo monien verkkojen olevan alttiita hyökkäyksille ja väärinkäytöille, josta IFPI:n ajattelutavan mukaan voitaisiin syyttää verkon omistajaa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.