Arbogan lapsimurhien ruumiinavauskuvia jaellaan The Pirate Bayn kautta

Kaarlo Räihä
6. syyskuuta, 2008 22:16

The Pirate Bayn (TPB) ylläpitäjät ovat useaan otteeseen ilmoittaneet kannattavansa sananvapautta ja he ovat aiemmin mm. avanneet sensuurivapaan blogipalvelun. Nyt TPB on jälleen joutunut iltapäivälehtien otsikoihin, mutta tällä kertaa kyse ei ole tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvattomasta jakelusta, vaan sananvapaudesta.
TPB:n kautta nimittäin jaellaan Arbogassa tänä keväänä surmattujen lapsien ruumiinavauskuvia, joita lasten isä ei haluaisi julkiseen jakeluun. Lasten isä on vedonnut TPB:n ylläpitäjiin, jotta nämä poistaisivat kyseisen torrent-tiedoston sivustolta, mutta TPB:n ylläpitäjät ovat kieltäytyneet tästä.
Kuvat ovat osa tapauksen tutkintamateriaalia, joka on levinnyt nettiin. Lapsen isä haluaisi ainoastaan lasten kuvat pois jakelusta, mutta TPB:n ylläpito ei ole taipunut asian suhteen. TPB:n Peter Sunde kertoi Ruotsin TV4-kanavalle, ettei heidän tehtävänään ole tuomita sitä, onko jonkin materiaalin jakelu eettisesti oikein. Sunden mukaan ihmiset voivat ilmaista itseään ja jaella muille materiaalia, jota he pitävät itse tärkeänä. Sunden sanoo, että TPB aikoo taistella tulevaisuudessakin sananvapauden puolesta, vaikka jotkin tahot jakavatkin toisia häiritsevää tietoa, koska on tärkeämpää, että ihmisillä on pääsy kyseiseen tietoon.
Lehdistöasiamies Yrsa Stenius pelkää, etteivät TPB:n toimet asian suhteen ole hyväksi sananvapaudelle. Stenius epäilee, etteivät poliitikot katso hyvällä sitä, että kaikki julkinen materiaali ilmaantuu internetiin kaikkien katsottavaksi, jolloin edessä saattaa olla jopa lakiuudistuksia.
Tapauksen esitutkinta-aineisto tuli julkiseksi tapaukseen liittyvän oikeudenkäynnin yhteydessä. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun esitutkinta-aineistoa jaellaan internetissä, sillä esim. monien poliisien suorittamien takaa-ajojen videot ovat päätyneet internetin eri videopalveluihin myös Suomessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.