Testissä Kansalaisboksi Kombotallennin - päivitetty 4.9.2008

Matti Robinson
4. syyskuuta, 2008 10:40

Taustaa
Verkkokauppa.com:n Kansalaisboksi Kombotallennin on edullinen, alle 140 euroa maksava tallentava hybrididigiboksi, jonka tallennuskäyttöön tarvitaan erillinen USB-liitettävä muistitikku tai kiintolevy. Hybridiviritteinen kombotallennin sisältää kaksi viritintä - yhden antenni- ja yhden kaapelivirittimen, joiden ansiosta boksi sopii kotiin kuin kotiin ja erityisesti ahkerasti muuttavalle.
Laite tukee sekä USB-tikkuja että ulkoisia kiintolevyjä ja Verkkokauppa.com kertoo sen antavan 2.5" ulkoisille kovalevyille virtaa USB-liitännän kautta, jolloin erillistä virtalähdettä ei levylle tarvita. Kuluttajan päätettävissä onkin kuinka paljon tallennustilaa tarvitsee. Muutamille tunneille riittävät USB-tikut irtoavat kaupasta parilla kympillä ja sadan euron investoinnilla saakin jo varsin reilusti tallennustilaa.
Testi tehtiin tähän mennessä antenniverkossa, mutta myöhemmin on luvassa päivitys artikkeliin, jossa käsitellään käyttöä kaapeliverkossa. Testikokemukset kaapeliverkon ja antenniverkon rinnakkaiselosta päivitetty juttuun.
Ensituntemukset
Paketista paljastui fiksusti pakattu, pienikokoinen ja elegantti musta digiboksi, värikuvilla varustettu ohjekirja, SCART-kaapeli sekä selkeä mattamusta kaukosäädin. Kaukosäädin ei kummemmin nitissyt tai natissut ja vaikutti varsin toimivalta ja laadukkaalta kokonaisuudelta. Itse digiboksista löytyi kaksi USB-liitäntää - yksi edestä kannen takaa ja yksi takapaneelista - sekä Conax-korttipaikka, RF-liitännät, kaksi SCART-liitäntää, HDMI-liitin ja RCA- ja SPDIF-audioliitännät.

Etupaneelissa on kannen takaa löytyvien USB-liittimen ja Conax-paikan lisäksi mustan pleksin takana VFD-näyttö sekä alareunassa normaalit kanava-, äänenvoimakkuus-, virta-, ja menunäppäimet.

Asennus ja käyttöönotto
Nykybokseille tyypillisesti asennus oli muutaman napin painalluksen ja automaattisen kanavavirityksen jälkeen valmis ja aikaa ei turhaantunut montaakaan minuuttia. Asennus kysyi ainoastaan kielen, aikavyöhykkeen ja kanavanhakumenetelmä (kaapeli, antenni, molemmat). Valikoista löytyvät omat osiot kanavaviritykselle, videolähdöille, tallennukselle ja muille perusasetuksille. Niistä myöhemmin lisää. Kaukosäätimen napit löytyvät pääasiassa niiltä kohdilta mistä niiden odottikin löytyvän, joskin tiedostonhallintanappi oli mielestäni liian pieni ja sumpussa harvemmin tarvittavien nappien kanssa.
Päivitys 4.9.2008: Kun Kombotallennin on kytketty samanaikaisesti sekä kaapeli- että antenniverkkoon, hakee laite kanavat molemmista vastaanottotavoista ja järjestää kanavalistan numerojärjestykseen. Virittimet eivät kuitenkaan toimi toistensa "varakanavina", vaan kanavat näkyvät listassa tuplana (esim. ensin YLE TV1 cable, sen jälkeen YLE TV1 terrestrial).
TV-kuva, tekstitykset ja ääniraidat
TV-kuva Kansalaisboksi Kombotallentimella on ehdottomasti laadukasta. HDMI-lähdöllä kuvan saa lähes vailla häviötä taulutelevisioon, joskin allekirjoittaneen mielestä häviö tässä tapauksessa saattaa olla jopa hyvä asia. Itseäni häiritsee lähinnä HDMI:n kautta näkyvä digikuvan kohina tai rakeisuus, vaikka se samalla takaakin terävämmän kuva.

Laite tukee DVB-tekstityksiä, jolloin YLEn kanavienkin tekstitykset näkyvät. Äänen saa liitettyä televisioon digitaalisesti sekä RCA:n että Toslink -lähdön kutta ja eri ääniraidat löytyvät tavalliseen tapaan kaukosäätimen ääninappia painamalla. Valittavana on automaattinen ääniraidan valinta sekä saatavilla olevat ääniraidat. Testijakson aikana minkäänlaista nykimistä, viivettä tai muita ongelmia ei esiintynyt teksteissä eikä äänessä.

Kombotallentimessa on myös sisäänrakennettu teksti-tv, jolloin teksti-tv:n selailu onnistuu riippumatta onko televisiossa teksti-tv vai ei. Kombotallentimen teksti-tv ei ole aivan nopeimmasta päästä, mutta ei kuitenkaan aiheuta harmaita hiuksia selailijalle.

EPG, tallennus ja toisto
Kombotallentimessa on kaksi EPG-näkymää - aikajananäkymä ja kanavanäkymä. Mitään mullistavaa näkymät eivät tarjoa hyvässä eivätkä pahassa, mutta pienen totuttelun jälkeen ne alkavat tuntua luonnollisilta ja selkeiltä. Kanavan vaihdot sujuvat ilman suurempia viiveitä ja navigointi on sulavaa.

Aikajananäkymässä näkyvät kuuden kanavan ohjelmat muutaman tunnin ajalta yhtäaikaisesti, mutta toisin kuin joissain muissa digibokseissa, janan pituutta ei saa muutettua suoraan EPG:stä. Menusta EPG:n aikaväliä saa kuitenkin muutettua porrastetusti yhden, puolentoista, kahden, kolmen ja neljän tunnin mittaiseksi. Staattinen näkymä aiheuttaa kuitenkin joko sen, että lyhyet ohjelmat katkaisevat ohjelmanimen liian aikaisin tai myöhemmin samana päivänä tulevat ohjelmat pitää rullata kaukaa esiin. Menun viidestä valinnasta kuitenkin löytynee jokaiselle varsin hyvä kompromissi. Hienoina EPG:n yksityiskohtina kerrottakoon televisiokuvan sulava skaalaus EPG-nappia painettaessa pieneksi kuvaksi oikeaan ylänurkkaan, mikäli valikosta on valittuna EPG-näkymäksi "Picture in Graphic". Vaihtoehtona pikkukuvalle on EPG:n taustalla näkyvä TV-kuva. Lisäksi televisiokanavia voi tarkastella mosaiikkiruudusta, jossa näkyy yhtäaikaisesti 12 kanavaa, joista valittu myös keskellä suurempana.

Kanavanäkymä näyttää puolestaa sen hetkisen kanavan parhaillaan meneillään olevan ja viisi seuraavaa ohjelmaa. Valitettavasti mikäli tässä näkymässä haluat vaihtaa kanavaa, niin myös taustalla pyörivä kanava vaihtuu.

EPG:n valinnat ovat tavanomaiset - päivää voi vaihtaa ja ohjelmia laittaa tallentumaan. Lisäksi EPG:stä voi hakea tulevia ohjelmia, joskin kaukosäätimellä kirjoittaminen on aika työlästä. Haku ei myöskään toimi osaksi kirjoitetuilla ohjelmanimillä ja mikäli joukkoon livahtaa kirjoitusvirhe niin haku ei luonnollisesti löydä mitään. Ainoa ero näkymien valinnoissa on Ajastin, jonka voi asettaa ainoastaan aikajananäkymästä. Tällä ominaisuudella saa asetettua automaattisen kanavavaihdon ohjelman alkuun, myös ilman tallennusta.

Suurin ongelma tallennuksessa ja koko laitteessa ovat kuitenkin sen rajoittuneet tallennus-/viritinominaisuudet. Kombotallennin ei nimittäin pysty tallentamaan kuin samaa kanavaa mitä katsot sillä hetkellä - aivan, ei edes samasta kanavanipusta. Kokeilin toiveikkaana päivittää Kansalaisboksin ohjelmiston Verkkokauppa.com:n sivuilta löytyvään uusimpaan firmwareen, mutta tämä ei tuonut ongelmaan ratkaisua. Päivityksen tuomat muutokset paransivat ilmeisesti toimintavakautta tai olivat kosmeettisia muutoksia. Uusin 13.8.2008 julkaistu ohjelmistopäivitys mahdollistaa myös toisen kanavan tallentamisen samasta kanavanipusta. Tallennusnappia painettaessa TV-näkymässä boksi ei anna automaattisesti dialogia, mistä voisi asettaa esimerkiksi lisäminuutteja ohjelman loppumisen jälkeen, vaan laittaa tallennuksen päättymään ohjelman lopussa. Painamalla uudestaan REC-nappia esille tulee tallennusvalikko, josta tallennuksen keston ja lopetuskohdan voi määritellä. Sama onnistuu myös EPG:stä ja menun Ajastinhallinnasta.
Päivitys: Tallennuksen aikana kanavaa voi vaihtaa vain käytössä olevan virittimen kanavanipun sisällä. Toisin sanoen tallennettaessa antenniverkon kanavaa ei samaan aikaan voi katsella kaapeliverkon kanavia. Myöskään samanaikaisia tallennuksia samankaan kanavanipun sisällä ei voi tehdä. Aikaisempien tallenteiden tai aktiivisen tallenteen katselu onnistuu kuitenkin ongelmitta.
Ohjelmat tallentuvat .ts (Transport Stream) -tiedostoformaatissa levyn hakemistojuureen, johon on mahdollista luoda kansioita tallenteiden lajittelua varten. Allekirjoittanut ei saanut toimimaan kuitenkaan levylle aiemmin tallennettuja, eri muodoissa olevia .ts -tiedostoja. Pienen konvertoinnin jälkeen sekin varmasti onnistuisi. Hakemistonäkymä ei myöskään tunnistanut muita videoformaatteja.

Ohjelmien toiston aikana, kuten tallentaessakin, ohjelmaan voi lisätä "kirjainmerkkejä", joita voi selata yhdellä napin painalluksella. Tällä ominaisuudella voi merkata ja ohittaa helposti esimerkiksi mainoskatkot. Tallennettujen ohjelmien toistossa ei esiintynyt ongelmia.

Ajansiirron mahdollistava Timeshift-toiminto on varsin hyvin toteutettu. Automaattisesti taustalle käynnistyvä Timeshift on helppokäyttöinen ja toimii nopeasti. Itselleni tämä ehkä digiboksin tärkein ominaisuus tuo selkeän plussan Kombotallentimelle. Muun muassa aiemmin käytössä ollut Handan häviää tälläkin osa-alueella selkeästi. Mikäli ohjelmien tallennus ei ole tärkeä ominaisuus, mutta haluat käyttää ajansiirtoa, niin jo 4 gigan muistitikulla voit Timeshiftata (tai tallentaa) kokonaisen elokuvan. Yksi ongelma Timeshiftissä (tai pikemminkin tiedostohallinnassa) kuitenkin on. Muistia varaava _timeshift.ts tiedosto ei poistu kun kanavaa vaihdetaan, vaikka sitä ei voi enää kanavan vaihdon jälkeen boksilla katsoa, eikä tiedostonhallinnasta voi sitä edes käsin poistaa. Tästä johtuen mikäli timeshift täyttää muistin niin tallennusta ei voi asettaa ellei alusta massamuistia boksin menusta tai poista timeshift-tiedostoa käsin tietokoneen avustuksella. Tämä ongelma on myös 13.8.2008 julkaistussa ohjelmaversiossa v1.16.85.

Menut
Kombotallentimen Menu-napin takaa löytyvät monipuoliset valikot, joista tärkeimpien asennus-, A/V-, kanava- ja katselukorttiasetusten lisäksi löytyy myös mm. laskin, kalenteri ja muutama peli. Käyttöliittymätabin alla on useita ulkoasuvalikoita, joista saa vaihdettuaniin valikon läpinäkyvyysastetta, EPG-näkymän kuvan sijoittelun, info-ruudun sijainnin ja näyttöajan, kanavan vaihdossa käytettävän kuvan, VFD-näytön tekstin rullauksen sekä aiemmin artikkelissa käsitellyn EPG:n aikavälin. Lisäasetuksissa ovat USB:n, tiedostohallinnan ja ajansiirron asetukset sekä massamuistin alustus ja data-siirtotoiminnot. Alla kuvia valikoista.



Muut ominaisuudet ja toiminnot
Kombotallennin osaa toistaa USB-massamuisteilta myös musiikit ja digikuvat. Tiedostonhallintanäkymän takaa nuolinäppäimillä löytyvät erilliset kuva- ja musiikkinäkymät, joista JPEG ja MP3 tiedostot voidaan toistaa. Monella laitteella (mm. pelikonsoleilla) musiikin- ja kuvien toistaminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa ja ominaisuuksiltaan monipuolisempaa. Kuvien tunnistuksessa oli välillä ongelmia ja skaalaus ei toiminut läheskään aina haluamallani tavalla. Luonnollisesti "halpisdigiboksia" ei olohuoneen mediakeskukseksi ole tarkoitettukaan.


Ohjelmistopäivitys onnistuu helposti massamuistilta. USB-muistitikulle laitettu firmware tunnistuu automaattisesti kun muistitikku liitetään Kombotallentimeen ja päivitysdialogi aukeaa. Kyllä-painiketta painettua laite asensi päivityksen alle minuutissa ja käynnisti itsensä uudelleen. Valikkojen selaaminen ei siis ole pakollista.

Yhteenveto
Kansalaisboksi Kombotallentimesta jäi loppujen lopuksi hyvin selkeä kuva. Se tekee asiansa tavanomaisen tehokkaasti, mutta ei loista millään osa-alueella. Muutama hieno yksityiskohta piristää melko kliinistä käyttöliittymää, joka toimii kuitenkin juuri niin kuin digiboksin pitääkin. Kokeilujakson aikana laite kaatui muutamia kertoja, ja kerran hetkellisesti ohjelmatiedot eivät päivittyneet, mutta satunnaiset kaatuilut ovat arkipäivää lähes boksilla kuin boksilla.
Kombotallentimen markkinarako onkin hyvin suppea, sillä kiintolevyttömät digiboksit irtoavat kaupasta vielä useita kymppejä halvemmalla ja mikäli hintaan laittaa sata euroa lisää, niin saa jo kahden virittimen tallentavia bokseja. Kuten mainitsin, Kombotallennin on eräänlainen joka paikan höylä, mutta harvoihin olosuhteisiin se soveltuu täydellisesti. Kombotallennin ei siis ole mikään television suurkuluttajan unelma, mutta satunnaisesti tallentavan - ja erityisesti tiheästi muuttavan - peruskäyttäjän boksina se on oiva valinta ja harvalukuisen kombovirtin-kategorian aatelia.
Päivitys: 13.8.2008 julkaistu ohjelmistopäivitys (v.1.16.85 FAC 20080813) tuo boksiin korjauksen, jonka avulla toisen (samasta kanavanipusta olevan) kanavan katsominen onnistuu tallentaessa. Myös boksin vakautta on paranneltu. Tämä päivitys parantaa Kombotallentimen tallennusominaisuutta huomattavasti.
Päivitys 4.9.2008: Lisätty testituloksia kaapeli- ja antenniverkon yhteiskäytöstä (ohjelmistoversio v.1.16.85 FAC 20080813).
Plussat
+Edullinen (vrt. tallentavat)
+Valinnan mukaan tallennustilaa
+Helppo tallennuskapasiteetin päivitys
+Selkeä ja sulava käyttöliittymä
+Soveltuu kaikkiin kotitalouksiin
+Tallenteiden helppo siirtäminen tietokoneelle
Miinukset
-Korkea hinta (vrt. ei-tallentavat)
-Ei mahdollisuutta katsoa ja tallentaa eri kanavia
-Mukana ei tule tallennusmediaa
-Ajoittainen EPG:n sekoilu ja muutamat kaatumiset
-Kahdesta virittimestä ei oteta kaikkea irti
Jäikö jokin asia askarruttamaan? Vai haluatko ilmaista mielipiteesi jutusta tai itse laitteesta? Kommentoi!

Lue myös nämä
Tägit
arvostelut digiboksi Kansalaisboksi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.