Nelonen lopetti DVB-H-lähetyksensä

Kaarlo Räihä
2. syyskuuta, 2008 14:42

Suomessa erilaisista tekijänoikeus- ja lisenssiongelmista kärsineet DVB-H-lähetykset ovat jälleen saaneet kokea yhden menetyksen, kun Nelonen päätti lopettaa omat DVB-H-lähetyksensä.
Nelonen Median kuluttajaliiketoiminnan johtaja Marcus Wiklund kertoi Tietokone-lehdelle, että ongelmana ovat ulkomaisten TV-ohjelmien jakelusopimukset, jotka pitää useiden ohjelmien kohdalla neuvotella erikseen DVB-H-jakelua varten. Maanpäälliseen lähetysverkkoon saadut jakelusopimukset eivät siis usein sisällä oikeutta jaella samaa sisältöä kännykkä-TV-muodossa, joten DVB-H-lähetysten ohjelmakarttaan olisi Nelosen kohdalla tulossa liian monta aukkoa, koska samoja ohjelmia ei olisi voitu näyttää DVB-T- ja DVB-H-verkoissa nykyisillä sopimuksilla.
Nelonen ei halua tarjota kuluttajille tällaista palvelua, jonka takia DVB-H-lähetykset ovat toistaiseksi lopetettu. Nelonen saattaa harkita lähetyksiä myöhemmin uudelleen, jos sopimukset saadaan paremmalle tolalle. Wiklundin kertoi Tietokone-lehdelle, että Urheilukanava voidaan mahdollisesti tuoda Nelosen tilalle, mutta asia on kuitenkin vasta selvitettävänä, joten toistaiseksi DVB-H-verkossa joudutaan tyytymään MTV3- ja The Voice -kanavien tarjontaan.
Tekijänoikeuskorvauksiin ja jakelusopimuksiin liittyvät ongelmat ovat vaivanneet Suomen DVB-H-lähetyksiä alusta alkaen. Näiden syiden takia mm. Yleisradio ei ole aloittanut DVB-H-lähetyksiä lainkaan ja heikon tarjonnan takia sekä katsojamäärät että laitemyynnit ovat pysyneet pieninä.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.