Googlen Chrome-selain pian ladattavissa

Kaarlo Räihä
2. syyskuuta, 2008 9:10

Googlen omasta internet-selaimesta on liikkunut huhuja jo useiden vuosien ajan, mutta nyt Google on vahvistanut, että yhtiön Chrome-nimellä kulkevan selaimen beta-versio tulee tänään jakeluun yli sataan maahan.
Chrome on avoimen lähdekoodin selain, jossa on hyödynnetty pohjana mm. Firefoxia ja WebKit-kehystä. Googlen tarkoituksena ei ole kuitenkaan tuoda markkinoille aivan tavallista internet-selainta, vaan Chromen suunnittelussa on keskitytty siihen, että selaimessa toimivien ohjelmien ja erilaisten internet-palveluiden käyttäminen olisi mahdollisimman vaivatonta. Googlen tarkoituksena on luoda nopea ja varmatoiminen selain, jota yrityksen blogissa verrataan Googlen omaan hakukoneeseen.
Chrome sisältää mm. uudistetun V8-Javascript-moottorin, jonka pitäisi olla nopeampi käytössä kuin muiden vastaavien Javascript-ajoympäristöjen. Chromen jokaista välilehteä ajetaan myös omassa "hiekkalaatikossa", joten yhden välilehden kaatuminen ei kaada koko selainta ja samalla tiettyjä tietoturvaongelmia voidaan välttää. Selaimessa on myös oma tehtävienhallinta, jonka kautta surffaajat voivat seurata esim. yksittäisten selainlaajennusten muistinkäyttöä ja tarvittaessa sulkea tiettyjä välilehtiä tai niiden käyttämiä selainlaajennuksia.
Erityisesti nopeampi Javascript-ajoympäristö on tärkeä Googlelle, sillä esim. yrityksen Gmail-sähköposti ja Docs-toimisto-ohjelmat hyödyntävät paljon Javascriptia. Web-kehittäjiä varten selaimessa on mukana erillinen Gears-rajapinta, jonka avulla on helpompi kehittää standardin mukaisia selainlaajennoksia, joita voidaan sitten hyödyntää web-sivustoilla.
Chromesta löytyy myös erillinen yksityinen surffaustila, jossa selain pitää huolen siitä, että käyttäjän surffaushistoria ja mahdolliset evästeet katoavat heti, kun hän sulkee selaimen. Selain osaa myös muiden selainten tapaan varoitella haitallisista internet-sivustoista, jolloin käyttäjät eivät esim. vahingossa syötä luottokorttitietojaan huijaussivustolle.
Googlen edustajat ovat myös julkaisseet 38-sivuisen sarjakuvan, jossa selostetaan paremmin uuden selaimen uudistuksia.
Selaimen beta-versio julkaistaan aluksi Windowsille, mutta myöhemmin luvassa on versiot myös Linux- ja Mac OS X -käyttöjärjestelmille.
Selaimen beta-version pitäisi ilmaantua tämän päivän aikana aukeavalle Google Chrome -sivustolle.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.