Googlen Chrome selain nyt ladattavissa - ensivaikutelmia

Jari Ketola
3. syyskuuta, 2008 0:06

Googlen Chrome-selain on julkaistu ja ladattavissa niin Googlen sivuilta kuin toki myös Download.fi-palvelunkin kautta. Selain sisältää lukuisia lupaavan kuuloisia, ilmeisen tarkkaan harkittuja ominaisuuksia, jotka todennäköisesti helpottavat surffailijan arkea huomattavasti. Yksi näkyvimmistä uudistuksista on uuden tyyppinen välilehden "aloitussivu", joka näyttää sivut, joilla käyttäjä useinmiten vierailee, ja tarjoaa myös mahdollisuuden tehdä hakuja selailuhistoriasta. Toisin sanoen selain mukautuu käyttäjän mieltymyksiin ilman, että käyttäjän tarvitsee aktiivisesti esimerkiksi organisoida kirjanmerkkejään.
Myös teknisesti selain on erittäin kehittynyt ja ainakin periaatteessa se ratkaisee monia nykyselaimien ongelmia. Tällaisia ovat mm. muistin kulutus, Javascript-koodin suorittamisen hitaus ja mahdollisuus siihen, että yksi väärin toimiva sivu voi kaataa koko selaimen. Google Chromen kehityksessä on otettu huomioon kaikki nämä akilleen kantapäät, ja pyritty ratkaisemaan ne mm. suorittamalla jokainen välilehti tai sivustokokonaisuus omassa prosessissaan.
Noin puolen tunnin käytön perusteella selain vaikuttaa varsin positiiviselta tuttavuudelta - sivut aukeat todella rivakasti ja toimivat niin kuin pitääkin (joka toki on perusoletuksia selainten kohdalla, muttei mitenkään itsestäänselvää). Negatiivisiakin piirteitä on vastaan tullut. Erikoisin ongelma liittyy sivujen selaukseen; jostain syystä omalla koneellani (HP Compaq nc8430 kannettava) sivuja voi selata ns. scroll wheelillä ainoastaan alaspäin. Toisella testikokoonpanolla selaaminen toimii niin kuin pitääkin.
Päivitys: Selain muokkaa textarea-kenttien sisältöä miten lystää (ts. lisäilee rivivaihtoja mielensä mukaan). Aika ikävä piirre monessa tilanteessa.
Lataa Google Chrome ja kerro mitä mieltä selaimesta olet!

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.