Sonyn Blu-ray-tuotteet rikkovat patenttia?

Kaarlo Räihä
30. elokuuta, 2008 20:15

Uuden tekniikan kehittäminen ja sen patentointi ei onnistu yleensä aivan kivuttomasti. Nyt patenttiongelmiin on joutunut Sony, jonka Blu-ray-tuotteiden epäillään rikkovan kalifornialaisen Orinda Intellectual Properties -yrityksen (OIP) omistamaa patenttia.
OIP:n hallussa oleva patentti koskee tiedon tallentamista ja lukemista optisilta medioilta. OIP haluaa Sonyltä korvauksia patenttinsa luvattomasta käytöstä, mutta tarkempaa korvausvaatimusta ei ole toistaiseksi kerrottu. OIP vaatii myös yleisen käytännön mukaan, että Sony lopettaa kaikkien Blu-ray-asemien valmistamisen, myynnin ja toimitukset. Näihin laitteisiin kuuluisivat mm. kaikki Blu-ray-soittimet ja PlayStation 3 -pelikonsolit, jonka lisäksi tiettyjä tietokoneita ei voisi enää toimittaa Blu-ray-asemien kanssa.
Sony on haastettu aikaisemminkin oikeuteen Blu-rayn takia. Tuolloin kiista koski Blu-ray-levyjen heijastavaa materiaalia. Oikeus tosin hylkäsi kyseisen jutun myöhemmin, joten toistaiseksi Sony on ollut voitokas oikeudessa. OIP on kuitenkin valinnut taistelukenttänsä huolella, sillä yritys on jättänyt haasteen samaan oikeuslaitokseen, jossa Nintendo määrättiin maksamaan 21 miljoonaa dollaria Anascapelle patenttirikkeiden takia.
Sonyn lisäksi tulilinjalla saattavat olla muutkin yritykset, jotka valmistavat Blu-ray-asemia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.