Televisiokanavat eivät noudata toimilupiaan

Lauri Jämsä
27. elokuuta, 2008 12:01

Helsingin Sanomat kertoo TV-toimilupien valvonnan jääneen täysin retuperälle. Esimerkiksi MTV3:n, Nelosen ja Subin ohjelmistojen täytyisi toimilupien mukaan sisältää kunkin uutis-, ajankohtais- ja ajanvieteohjelmia. Ehdot täyttää tällä hetkellä ainoastaan MTV3.
Ohjelmatoiminnasta raportointi on aikaisemmin tapahtunut Liikenne- ja viestintäministeriölle, mutta nykyään raportit ohjataan Viestintävirastolle. Subin kohdalla muutos tapahtui vuonna 2006, MTV3 ja Nelonen vaihtoivat raportointiosoitetta vasta viime vuonna.
"Tosiasiassa sen enempää ministeriöllä kuin Viestintävirastollakaan ei ole ollut resursseja penkoa raportteja yksityiskohtaisemmin. Eikä siihen ole ollut ilmeistä tarvettakaan", kertoo viestintäneuvos Ismo Kosonen Liikenne- ja viestintäministeriöstä.
"Ne ovat menneet sellaisen henkilön mappiin, joka ei ole ollut muutamaan vuoteen ministeriön palveluksessa. En edes heti osaa sanoa, missä mappi nyt on", Kosonen valittelee.
Viestintäviraston apulaisjohtaja Merja Saari kertoo Viestintäviraston lähettävän edellä mainituille kanaville syyskuussa ensimmäisiä raportointipyyntöjä. Hänen mukaansa Viestintävirastossa toimilupien mukaisen ohjelmasisällön valvonta on viime vuosina jäänyt melko vähälle huomiolle. Aika on mennyt lähinnä siihen, että on varmistettu eri kanavien täyttävän digitelevision lähetyspeittoa koskevat velvoitteensa.
MTV3:n ohjelmisto sisältää uutisia, ajankohtaisohjelmia ja ajanvieteohjelmia. Tilanne ei ole kuitenkaan sama Nelosella ja Subilla. Nelosen ohjelmistosta puuttuvat lähinnä ajankohtaisohjelmat, Subin ohjelmistosta puuttuvat lähes tyystin myös uutiset.
Merja Saari ei kuitenkaan halua ottaa tässä vaiheessa kantaa siihen, vastaako kaupallisten kanavien ohjelmistot niille myönnettyjä toimilupia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.