Syytetty hävisi RIAA:lle kiintolevyn formatoinnin takia

Kaarlo Räihä
27. elokuuta, 2008 11:39

Yhdysvaltalaisen Jeffrey Howellin oikeustaistelu musiikkiteollisuuden etuja Yhdysvalloissa puolustavan RIAA:n (Recording Industry Association of America) kanssa on saanut RIAA:n kannalta hyvän päätöksen, kun tuomari totesi Howellin syylliseksi luvattomaan tiedostojenjakoon, koska hän oli formatoinut tarkoituksella kiintolevynsä ja täten tuhonnut jutun kannalta tärkeitä todisteita.
Jeffrey Howell oli RIAA:n mukaan jaellut Kazaa-ohjelman avulla luvatta tekijänoikeudella suojattua musiikkia, jonka takia RIAA päätti viedä tapauksen oikeuden käsiteltäväksi. Howell ei kuitenkaan löytänyt itselleen sopivaa asianajajaa heikon rahatilanteensa takia, jonka vuoksi hän edusti itse itseään oikeusjutussa. Huhtikuussa Howell sai itselleen pienen etulyöntiaseman oikeudessa, kun tuomari totesi, ettei tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen laittaminen jakoon P2P-ohjelman itsessään riko lakia, vaan jonkun on myös ladattava näitä tiedostoja tai jakajan on saatava asiasta taloudellista hyötyä, jotta tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkit täyttyvät.
RIAA ei kuitenkaan lopettanut asian käsittelyä siihen, vaan heinäkuun lopulla järjestö valitti tuomarilla Howellin toimista, jotka olivat tuhonneet jutun kannalta tärkeää todistusaineistoa. RIAA:n omat tutkijat yrittivät etsiä Howellin kiintolevyltä todisteita luvattomasta jakelusta, mutta pian he huomasivat, että Howell oli mm. poistanut levyltä kaikki Kazaa-ohjelmaan liittyvät tiedostot, formatoinut levyn ja käyttänyt erillistä ylikirjoitusohjelmaa peittääkseen jälkensä.
RIAA:n mukaan tämä osoitti selvästi sen, että Howell oli tarkoituksella tuhonnut jutun kannalta tärkeää todistusaineistoa. Myös tuomarin mielestä Howellin tarkoitus oli tuhota jutun kannalta tärkeää todistusaineistoa, jonka vuoksi Howell todettiin syylliseksi. Tuomari päättää Howellin rangaistuksesta myöhemmin.
Kuluttajien oikeuksia ja sananvapautta puolustavan EFF:in (Electronic Frontier Foundation) Fred von Lohmann huomautti tuomarin päätöksen jälkeen, kuinka hankalaa taloudellisissa vaikeuksissa olevien ihmisten on saada kunnollisia asianajajia. Lohmannin mukaan Howellilla ei ollut kunnollista mahdollisuutta selittää, miksi hänen kiintolevynsä oli formatoitu ja Lohmann uskoo, että lopputulos olisi voinut olla toisenlainen, jos Howellilla olisi ollut kunnollinen asianajaja.
Lohmann yritti itsekin auttaa Howellia asianajajan etsimisessä, mutta Howellin taloudelliset ongelmat pitivät huolen siitä, etteivät asianajajat halunneet auttaa häntä. Monet ilmaista apua tarjoavat asianajajat eivät myöskään halunneet mukaan tapaukseen, koska heitä vastassa olisi ollut RIAA, jonka tukemista levy-yhtiöistä olisi voinut tulla heidän vihamiehiään.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.