Rikkooko YLE lakia syrjiessään muita kuin Windows-käyttäjiä?

Lauri Jämsä
27. elokuuta, 2008 21:23

Eduskunnan oikeusasiamiehelle on tehty kantelu Yleisradion YLE Areena- ja Elävä arkisto -palveluiden toimivuudesta muilla kuin Microsoft Windows -käyttöjärjestelmillä. Kantelun tehneen rovaniemeläismiehen mukaan YLE ei noudata lain edellyttämää tasavertaisuusperiaatetta jakaessaan sisältöään nettiin nykyisessä muodossa. Asiasta uutisoi Tietokone-lehti verkkosivuillaan.
YLE syrjii tarjoamallaan mediasisällöllä hänen mielestään kansalaisia, jotka eivät ole halunneet tai voineet hankkia suljettuja kaupallisia ohjelmistoja.
Hänen mukaansa palveluissa syrjitään Linux- ja Mac OS X -käyttäjiä, koska YLE:n palvelut toimivat kyseisillä alustoilla parhaimmillaankin hyvin epävarmasti. Palvelut olisi kuulemma voinut aivan hyvin toteuttaa jo alunperin vastaavilla avoimilla tai edes kaikilla käyttöjärjestelmillä toimivilla ohjelmistoilla.
Eduskunnan oikeusasiamiestä on pyydetty ratkaisemaan, rikkooko Yleisradio toimillaan lakia.
Tällä hetkellä YLE tarjoaa mediasisältöään YLE Areena- ja Elävä arkisto -palveluissaan Windows Media -muodossa. Katseluun tarvitaan siis Windows Media Player -ohjelmisto tai vaihtoehtoisesti lisäpalikka, jolla videot ja äänet toistuvat muilla käyttöjärjestelmillä vaihtelevalla menestyksellä.
YLE kertoi kuitenkin jo huhtikuussa tuovansa Flash-pohjaisen toteutuksen nykyisen palvelunsa rinnalle. Tällöin katselun pitäisi onnistua ongelmitta myös muilla käyttöjärjestelmillä. Kun YLE ilmoitti asiasta, luvattiin uudistuksen tulevan käyttöön syksyn aikana. Saakin siis nähdä, ehtiikö YLE ratkaista ongelman ennen kuin siitä nousee entistä suurempi haloo.
Yritys on perustellut valintaansa muun muassa sillä, että Microsoftin formaatit ovat valtavirtaa, eikä palvelua ole kustannussyistä johtuen yritettykään tarjota kaikilla alustoilla toimivassa muodossa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.