BDA suuttui television teräväpiirrosta

Matti Robinson
27. elokuuta, 2008 11:14

Yhdysvalloissa kilpailevien kahden suuren satelliittitelevisioyhtiön ja ranskalaisen kaapelioperaattorin teräväpiirtolähetykset ovat aiheuttaneet keskustelua Blu-ray-etujärjestö Blu-ray Disc Associationin sisällä. Erityisesti yhdysvaltalaisten televisioyhtiöden harhaanjohtava mainonta kyseenalaistetaan. Sekä Dish Network että DirecTV mainostavat omia teräväpiirtokanaviaan "1080p resoluutiolla, joka on samaa laatua kuin Blu-ray-levyillä".
Analyytikko David Mercer kertoo blogissaan BDA:n kiukkuisesta vastauksesta tv-yhtiöiden väitteille. "Moni yhtiö on kampanjoissaan väittänyt, että heidän tuotteensa kuvan- ja äänenlaatu on vastaava kuin Blu-ray-elokuvissaa. Nämä vertaukset ovat vastuuttomia ja kuluttajia harhaajohtavia. Ylöspäin skaalattu ja satelliitin välityksellä lähetetty materiaali ei voi vastata Blu-ray-teräväpiirtokokemusta".
BDA aikoo ottaa selvää tv-yhtiöiden materiaalin todellisesta laadusta ja varmistaa ettei täydellistä teräväpiirtokokemusta etsiviä kuluttajia huijata tulevaisuudessa.
Kuluttajia hämmentää lisäksi vielä se, että HD-kanavilla näkyvät ohjelmat eivät ole läheskään aina oikeata HD-sisältöä. HD-kanavien ohjelmista osa on oikeata teräväpiirtoa, jolloin lähdemateriaali ja lähetys ovat kumpikin HD-tasoisia, osa ennen pakkausta SD-lähetyksestä ylöspäin skaalattua lähetystä ja osa jopa täysin tavallista SD-lähetystä.
Suomessa Welhon kaapeliverkossa lähetettävä Nelonen HD on skaalattua SD-materiaalia. Ennen pakkausta tehtävä skaalaus parantaa kuvanlaatua huomattavasti, mutta kuvan tarkkuus ei parane. Nelonen Median Juha-Pekka Louhelainen kertoi kesällä Tietokone-lehdelle että lähetys "on lähes hd-tasoa, tavallisesta resoluutiosta parannettua kuvaa".

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.