25 000 nettijakajaa ongelmissa luvattomasta pelijakelusta Isossa-Britanniassa

Kaarlo Räihä
21. elokuuta, 2008 1:08

Kerroimme tiistaina, kuinka Isossa-Britanniassa Dream Pinball 3D -tietokonepeliä luvatta netissä jaellut nainen tuomittiin noin 20 000 euron korvauksiin.
Heti tuomion ilmoittamisen jälkeen epäiltiin, että patenttioikeuden päätös avaa tulvaportit vastaaville oikeusjutuille ja uhkauskirjeille, joiden avulla pelitalot yrittävät sopia jutun epäillyn kanssa oikeuden ulkopuolella. Nyt enteilyt ovat osoittautuneet todeksi, sillä viisi pelifirmaa on palkannut lakifirma Davenport Lyonsin jahtaamaan peliensä luvattomia nettijakelijoita.
Atari, Topware Interactive, Reality Pump, Techland ja Codemasters aikovat lähettää lakifirman avustuksella 25 000 kirjettä, joissa kerrotaan, että kirjeen saaneen henkilön täytyy maksaa välittömästi 300 puntaa (noin 380 euroa) tekijänoikeuskorvauksia tai tapaus siirtyy oikeuden käsiteltäväksi. Kaikki kirjeet eivät lähde liikkeelle samanaikaisesti, ja 500 ensimmäistä henkilöä, jotka eivät maksa 300 punnan vaadittua summaa päätyvät pelitalojen mukaan varmasti oikeuteen.
Davenport Lyons on saanut oikeuden määräyksellä jo 5 000 luvattoman jakajan henkilötiedot internet-operaattoreilta, joten ensimmäiset uhkauskirjeet saapuvat perille lähiaikoina. Jakajien IP-osoitteet pelitaloille on toimittanut Logistep-niminen yritys. Suuren kirjemäärän ja inhimillisten virheiden takia on todennäköistä, että ainakin muutama jakamisiin syyllistymätön henkilö joutuu todistamaan syyttömyyttään oikeudessa, joka on monien tahojen mielestä huolestuttavaa.
Pelitaloille luvaton nettijakelu on kuitenkin ongelma ja Davenport Lyonsilla työskentelevän Roger Billensin mukaan Dream Pinball 3D -peliä myytiin ensimmäisen kahden viikon aikana vain 800 kappaletta, kun luvattomia latauksia kyseiselle pelille kertyi samassa ajassa yli 12 000 kappaletta. Codemastersin Operation Flashpoint -peliä on puolestaan ladattu yhden viikon aikana luvatta jopa 691 000 kertaa, jos Peerland-yhtiön keräämät tiedot pitävät paikkaansa.
Jos Davenport Lyonsin toimet osoittautuvat taloudellisesti kannattaviksi, liittynee haasterintamaan muitakin pelitaloja. Arvioiden mukaan Isossa-Britanniassa on noin kuusi miljoonaa ihmistä, jotka ovat jaelleet luvatta pelejä P2P-verkkojen avulla, joten haastettavia ainakin riittää saarivaltakunnassa.
Uhkauskirjeiden uskotaan vähentävän pelien luvatonta nettijakelua huomattavasti, ja pelitalot toivovat sen näkyvän myös pelien myynneissä.
Pelitalojen kirjekampanjan massiivisuutta on hankala verrata mihinkään muuhun vastaavaan toimintaan, sillä esim. musiikkiteollisuuden etuja Isossa-Britanniassa puolustavat tahot ovat haastaneet "vain" 150 ihmistä oikeuteen viimeisen kymmenen vuoden aikana luvattoman internet-jakelun takia.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.