Pandoran toiminta loppuu tekijänoikeuskorvauksien takia?

Kaarlo Räihä
18. elokuuta, 2008 19:58

Tekijänoikeuskorvauksien ja lisensointiongelmien takia useita takaiskuja kokenut Pandora-nettiradio saattaa sulkeutua lopullisesti nyt myös Yhdysvalloissa, ellei viime vuonna määrättyjen tekijänoikeuskorvausten suuruutta saada pienennettyä. Pandoran perustaneen Tim Westergrenin mukaan yritys tuhlaa vain sijoittajien rahoja, jos se jatkaa toimintaansa.
Demokraattien Howard L. Berman on yrittänyt neuvotella nettiradioille parempaa sopimusta tekijänoikeuskorvauksista päättävän SoundExchangen kanssa, mutta ainakaan tällä hetkellä tunnelin päässä ei näy valoa. Pandoralle nykyinen korvauskäytäntö takaisi noin 17 miljoonan dollarin laskun tekijänoikeuskorvausten takia. Pandoran koko vuoden liikevaihtoennuste on noin 25 miljoonaa dollaria, joten suuret tekijänoikeuskorvaukset muuttavat liiketoiminnan taloudellisesti kannattamattomaksi.
SoundExchangen mukaan nettiradioiden täytyy hyödyntää internetin tuomia mahdollisuuksia paremmin, jotta ne saavat liikevaihtonsa kasvuun ja suurempien voittojen myötä voivat sitten maksaa asianmukaiset tekijänoikeuskorvaukset SoundExchangelle. Tekijänoikeuskorvausten määrä nousee kuitenkin selvästi seuraavan kahden vuoden aikana, joten nettiradioiden pitäisi myös saada pidettyä itsensä selvässä kasvuvauhdissa, jotta ne voivat maksaa tekijänoikeuskorvaukset joka vuosi.
Toistaiseksi muut nimekkäät nettiradiot ovat olleet vaitonaisia siitä, että pystyvätkö ne jatkamaan toimintaansa kasvavien tekijänoikeuskorvausten puristuksessa.

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.